APSTRAKTNA UMJETNOST

0
1667

J. Bazaine, generalizirajući koncepciju apstrakcije, tvrdi, da je čitavo slikarstvo apstraktno, jer ne kopira objekt, “nego ga upotrebljava kao polaznu točku za likovnu invenciju… Umjetnik se ne mora ograničiti na nefiguralno: on uzima teme, gdjegod ih nađe.”

v-kandinski-kompozicija-ii
V. Kandinski Kompozicija II

 

 

 

Apstraktna umjetnost ne opisuje vizualnu realnost prirodnih objekata, već se zasniva na osobnoj viziji umjetnika, pomoću linija, ploha, volumena i boja nastoji kreirati novu realnost čistih likovnih harmonija. Ona se razvila potkraj prvog i u toku drugog destetljeća XX stoljeća na podlozi afirmacije samog subjektivizma unutar mentaliteta građanskog liberalizma, kao konačna konzekvenca evolucije impresionizma (R. Delaunay), Fauvizma (V.Kandinski, F. Kupka) i kubizma (K.S. Maljević, P. Mondrian) a u slijedu društvene transformacije pod utjecajem naglog razvoja industrije i sve jače mehanizacije života. Fauvizam i kubizam tendirali su autonomnom razvoju boje i forme.

 

 

Predstavnici apstraktne umjetnosti potpuno napuštaju posljenje tragove uzora iz prirode, smatrajući da se tek eliminiranjem svih konkretnih asocijacija može ostvariti duhovno u potpunoj njegovoj čistoći. Način apstraktnog izražavanja pojavljuje se u suvremenom slikarstvu tokom  posljednjih osamdesetak godina. U apstraktnoj umjetnosti vlada internacionalistički duh; u njenom središtu (Pariz) skupljaju se umjetnici bez obzira na nacionalnost i previranja u pojedinim zemljama.

Apstrakciji se suprostavljaju neorealistički pokreti, naročito “socijalistički realizam”, koji apstraktnu umjetnost u cjelini klasificira kao najizrazitiji simptom dekadentnog kozmopolitizma. Takva umjetnost(apstraktna) izvršila je znatan utjecaj na formu per se (kao takvu), specijalno preko moderne arhitekture i primijenjene umjetnosti (Bauhaus).

a-manessier-noc-1956
A Manessier, Noć 1956

Na Bauhausu predaju: Kandinski, P. Klee, L. Feininger,  Moholy-Nagy i Ž. Alber. Iz Weimara seli Bauhaus u Dessau 1925, gdje je za njega 1926 završena zgrada (projekt
W. Gropiusa); 1933 raspuštaju ga nacionalsocijalisti.

Nakon Drugoga svjetskog rata afirmiraju se u SAD-u talizam (L. Hersch) i uniformizam (J. Pollock), američka varijanta neoplasticizma, neoekspresionizam, orjentacija prema kubizmu, orjentacija prema nadrealizmu i grupa koja se bavi ritmičkim eksperimentima. Kao reakcija na ove frakcije javlja se apstraktni ekspresionizam.

 

s-poliakoff-kopmpozicija-1955
S. Poliakoff Kopmpozicija 1955
k-mihaljevic-supermatisticka-kompozicija-modr-cetverokut-na-purpurnoj-vrpci-1915
S. Poliakoff Kompozicija 1955

 

p-mandrian-slika-br-1-1921
P. Mandrian Slika br. 1 (1921)
v-kandinski-kompozicija-1914
V. Kandinski Kompozicija 1914

Comments

comments

LEAVE A REPLY