ARKTIK SVE MANJI

0
202

ARKTIK SVE MANJI

Arktik je područje oko Sjevernog pola Zemlje. Jedan od užih kriterija je taj koji u Arktik svrstava ono ozemlje i pomorje koje se nalazi unutar srpanjske izoterme od 10°C.

Antarktika (od anti-arktik) je kontinent na Zemljinom Južnom polu.

Arktik uključuje dijelove država Rusije i Kanade, zatim područja Aljaske, Grenlanda, Islanda, Laponije, Svalbarda te Arktički ocean.

Arktik nije kontinent gledano po kriteriju jedinstvenosti kopnene mase. Unatoč tome, nije rijetkost da ga se naziva “kontinentom”. Tada se u njega ne svrstavaju područja sjevernoameričke, europske i azijske glavne kontinentalne mase.

Topla klima obrubljuje arktiške zalihe starog morskog leda, koji djeluje kao neka vrsta police osiguranja” u održavanju regije hladnom. Glavna pripovijest o topljenju leda na Arktiku uglavnom se fokusira na sezonski led. Takav nastane i izgubi se u kraćim intervalima, kaže Atlantik CityLab izvješće. No, nova vizualizacija podataka koja prati distribucije NASA-e pokazuje i druge podatke. Odnosno, da je 1984. godine, stari led – koji bi trebao izdržati mnoge cikluse zagrijavanja i hlađenja – sadržavao 1,9 milijuna četvornih kilometara prekrivenih morskim ledom. U usporedbi sa samo 109.998 četvornih kilometara u rujnu. Ako se taj trend nastavi Arktik bez leda postaje stvarnost a to bi moglo pojačati globalno zatopljenje, jer će ocean  apsorbirati više sunčeve svjetlosti.

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY