U početku je bila tama a zatim prasak, rađajući na taj način beskrajno šireće postojanje vremena, prostora i materije. Sada je vidljivo dalje nego što smo ikada zamišljali, izvan granica našeg postojanja, u mjestu koje zovemo svemir.


Govoreći o svemiru svjetlost je najbrža stvar, ona može okružiti Zemlju sedam puta u jednoj sekundi. S obzirom da stigne do nas preko ogromne udaljenosti otkriva povijest svemira. Mi smo u mogućnosti pogledati unatrag kroz vrijeme. Svjetlost putuje brzinom od sto osamdeset i šest tisuća milja u sekundi. Njezina brzina je krajnja prepreka, ništa ne može ići brže. Nikad nismo uspjeli prekoračiti to ograničenje brzine. No je li odgovor konačan? Hoće li svemirske letjelice ikad ubrzati brže od svjetlosti? Je li to uopće vrijedi pokušati? Kada bi se odustalo bez pokušaja bilo bi to samo odustajanje.

Ne može biti dodirnuta, niti se može osjetiti. Ona je apstraktna količina golemog utjecaja, brzina gibanja u samom srcu sveg postojanja, temeljna spojnica svemira koju zovemo brzina svjetlosti. Na planeti Zemlji gdje je brzina u potražnji, najbrži ljudi, vozila i tehnologije čine se puzajućim. U svemiru brzina svjetlosti je kralj, više od kralja, brzina svjetlosti je temelj na kojem se gradio svemir.

 

Postoji poznata izreka u fizici koja kaže kako brzina svjetlosti nije samo dobra ideja, nego je zakon. Brzina svjetlosti je jedno od najvažnijih ograničenja brzine u cijelom svemiru.
Brzina svjetlosti – 186.000 milja u sekundi (300 000 km/s) – je upravo nevjerojatna, a let putuje u krug oko Zemlje da bi ju mogao zaokružiti sedam puta u jednoj sekundi. To je nevjerojatna brzina. Ta nevjerojatna brzina je prva stvar s kojom se susrećemo kada se suočavamo s fenomen svjetlosti. Reći da je brza bilo bi nepotpuno izražavanje. Nevjerojatno je da kada se razgovara preko mobilnog uređaja može se jasno razgovarati s nekim diljem zemlje, a da niste stvarno upoznati s bilo kojim vremenskim odmakom. Signal odlazi s uređaja na toranj, do satelita i natrag dolje. Čini se trenutno tako da to stvarno uzimamo zdravo za gotovo. Brzina svjetlosti bi nama mogla biti praktički beskonačna.
Za prevaliti udaljenost koju svjetlost prevali u samo jednoj sekundi trebalo bi 22 mjeseca na biciklu koji se kreće 12 milja na sat u pokretu 24 sata dnevno, kaže profesor fizike Clifford Johnson s USC-a. No, brzina svjetlosti u odnosu na brzinu života čini naš svijet da  funkcionira upravo onako kako bi došao do očekivanja jednog od blagotvornih učinaka za čovječanstvo – postizanje brzine svjetlosti. Biti jednako brz kao što je svjetlost bilo bi ‘ono što vidite je ono što dobijete’.
Svjetlost putuje brže od zvuka

Određena iskustva pokazuju jasno da svjetlost putuje brže nego bilo što drugo, uključujući i zvuk. Jedna zanimljiva posljedica velike brzine kojom svjetlost putuje je da se uglavnom trenutno vidi bljesak munje, ali grom čujete tek kasnije. No brzina svjetlosti ima svoje granice kada je u prostoru velikom kao svemir. Mi smatramo da je brzina svjetlosti po ljudskim mjerama nezamislivo brza. Međutim, u astronomskim terminima ona je zapravo vrsta sporosti.
Ironično je da, kada je Apollo letjelica lansirana u svemir putujući brzinom koja se činila nevjerojatnih 25.000 milja na sat, brzina svjetlosti pokazala se frustrirajuće sporo kada je došlo vrijeme za razgovor s astronautima na Mjesečevoj površini koji su bili udaljeni 236.000 milja. Dakle, kada su astronauti bili na Mjesecu, a ljudi su pitali Neila Armstrongahej Neil  kako je tamo?’ nekoliko sekundi prolazilo je između pitanja i odgovora. Tih nekoliko sekundi nije bilo jer je razmišljao o odgovoru, nego zato što je bilo potrebno 1,3 sekunde za signal da putuje brzinom svjetlosti do Neila iz kontrolne postaje i još 1.3 sekunde za njegov odgovor putem radiovalova. To je 2,6 sekundi čak i bez razmišljanja.
Te 1.3 sekunde koliko traje dok svjetlost putuje od Zemlje do Mjeseca je sitniš u odnosu na druga nebeska tijela. Svjetlosti sa Sunca na primjer treba više od osam minuta da bi se pojavila na Zemlji. Ako bi Sunce nestalo odmah, ako bi Sunce odjednom nestalo, trajalo bi osam minuta prije nego što bi osjetili udarni val i vidjeli učinke nestajanja Sunca.
Granice brzine svjetlosti također su  poseban izazov za komunikaciju sa Zemljinim dalekim letjelicama. Traje i do 44 minuta za signale koji putuju natrag i naprijed između sonde koja istražuje Mars. Više od tri sata do Cassinia na Saturnu i više od 29 sati do Voyagera 1, najudaljenije letjelice od svih koja sada putuje izvan Sunčevog sustava.
Teško razumljiva udaljenost

Ipak, ove udaljenosti su trivijalne na kozmičkoj razini. Mi gotovo da možemo razumjeti 10 milijardi milja koje odvajaju Zemlju od Voyagera, ali što je sljedeće? Najbliža zvijezda je crveni patuljak imenom Proxima Centauri gotovo 25 trilijuna milja daleko. To je 25 nakon čega slijedi 12 nula. Kako astronomi zaista razumiju ovu prostranu udaljenost ogromnog broja? Odgovor je da ne mogu. Ljudski mozak se ne uvija oko tako velikih brojeva.
Pokušaj napisati koliko nula ima u kilometrima odavde do galaksije samo da vidiš koliko je velik taj broj. U stvarnosti, naravno, astronomi bi proveli cijeli dan pisajući nule, osim ako nisu našli bolju jedinici za korištenje a to je upravo ono što je svjetlosna godina. Svjetlosna godina je oko šest trilijuna milja. To je udaljenost koju svjetlost prevali u jednoj godini. Korištenjem svjetlosnih godina kako bi opisali udaljenosti otvara se još jedna dimenzija karaktera svjetlosne brzine. Razmisli o tome!
Sirius, najsjajnija zvijezda na nebu je udaljena 8,6 svjetlosnih godina, to znači da ju vidimo ne kao što je  danas, nego kao što je bila prije 8,6 svjetlosnih godina. Vidimo sjajnu zvijezdu Vega kao što je bila prije 25 sv. godina a crvenog supergiganta Betelgeusea kao što je bio prije 500 sv. godina. Više o udaljenostima može se naći na linku.
Prekrasan je to dar prirode, jer zbog toga što je potrebno vrijeme za putovanje u mogućnosti smo gledati natrag u vremenu. Čim više gledamo u daljinu,  više gledamo u prošlost. Ne bismo imali pojma kakva je naša kozmička povijest, ako bi brzina svjetlosti putovala trenutno.

Comments

comments

LEAVE A REPLY