Fokus: Buda iz Hongmen spremnika

0
253

Novi detalji o kipu Bude koji se krajem prošle godine pojavio u spremniku vode u Hongmenu

 

Podvodna arheološka misija zaključena u nedjelju u istočnoj kineskoj provinciji Jiangxi, otkriva više o kipu Bude koji se pojavio iz spremnika vode.
Arheolozi kažu da je kip Bude, izvorno uočen od strane lokalnih mještana, 3,8 metara visok i uklesan u lice litice. Temelj dvorane također se nalazi pod vodom, što pokazuje da je tamo postojao hram, izvještava Xinhua.
Glava Bude uočena je u Hongmen spremniku okruga Nancheng u gradu Fuzhou krajem prošle godine kada se zbog projekta obnove hidroelektrane razina vode u spremniku snizila za više od 10 metara.
Sudeći po dizajnu glave kip je isklesan za vrijeme dinastije Ming (1368-1644), rekao je Xu Changqing, šef pokrajinskog istraživačkog instituta za arheologiju.
Misija je započela ranije ovog mjeseca, a izvedena je od strane centra za kulturnu zaštitu podvodnih relikvija pod Državnom upravavom za kulturnu baštinu i Pokrajinskog istraživačkog instituta za arheologiju Jiangxi.
Pronađen je put sjeverno od kipa, a južno natpis sa 30 znakova, prema Li Binu, istraživaču s Državne uprave za kulturnu baštinu. Ispred kipa je temelj dvorane, koja pokriva oko 165 kvadratnih metara, rekao je Li.
Guan Zhiyong, čelnik vlade grada Hongmena, rekao je kako je kip Bude sagrađen na raskrižju dviju rijeka, gdje se brodovi lako prevrnu zbog brzog protoka.
“Prema narodnoj priči, drevni ljudi izradili su kip kako bi se molili za sigurnost”, rekao je Guan.
Prema okružnim zapisima, spremnik se nalazi na ruševinama drevne općine Xiaoshi, važnog trgovačkog središta i središte za transport vode između Jiangxi i Fujian provincije.
“Ruševine Xiaoshi grada nisu bile izložene uslijed smanjene razine vode, no podvodni tim također je istraživao grad”, rekao je Jin Huilin, kustos muzeja Nancheng okruga.
Hongmen spremnik, poznat i kao Zuixian jezera, izgrađen je 1958. godine. Mnogim lokalni mještani premješteni su u okviru tog projekta. Čuvši vijest o nedavno vidljivom Budi, neki mještani su navratili u posjet.
Kovač Huang Keping, 82, živio je u blizini mjesta.
“Otišao sam u hram 1952. godine i po prvi put vidio kip Bude. Sjećam se da je bio pozlaćen u to vrijeme”, rekao je Huang.
Podsjetio je da se u podnožju kipa Bude nalazio mali hram u kojem su mnogi od mještana održavali budistička uvjerenja.
Jin Huilin je rekao kako u vrijeme kada je izgrađen spremnik još nije postojao kulturni odjel za zaštitu relikvija u okrugu, s obzirom da muzej nije osnovan do 1983.
“Tu je i nedostatak zrele tehnologije za zaštitu kulturnih relikvija i kip ne može biti uklonjen”, rekao je on.
Stručnjaci kažu kako je kip dobro očuvan jer je voda spriječila eroziju i razaranje od strane ljudi. Neki kulturno-povijesnih lokaliteti uništeni su tijekom Kulturne revolucije između 1966. i 1976. godine.
Arheolozi kažu da će provoditi istraživanja kako bi se pripremili za zaštitu podvodnih ostataka rezervoara.
“Razina vode u spremniku će porasti kada proljetna poplava stigne oko ožujka, a glava Buda statue bit će opet potopljena”, rekao je Shan Keke, službenik za pitanje vode u Nanchengu.

Comments

comments

LEAVE A REPLY