Čudesa zviježđa Blizanci

0
267

Blizanci su konstelacija visoko na našem nebu i sadrži niz zanimljivih ciljeva za promatranje

Na nebu se ovog mjeseca još može vidjeti šesterokut sjajnih zvijezda koji uključuje Kapelu (u Auriga), Adebaran (u Biku), Rigel (u Orionu), Sirius (Velikom psu), Procyon (u manjem Psu), i par svjetlih zvijezda Kastor i Poluks u zviježđu Blizanci. Ovu je konstelaciju prvi katalogizirao grčki astronom Ptolemej u 2. stoljeću, a ista je trideseta najveća konstelacija na nebu. Blizanci zauzimaju površinu od 514 četvornih stupnjeva i nalaze se u drugom kvadrantu sjeverne hemisfere. Dvije najsjajnije zvijezde prve veličine u konstelaciji, Kastor i Poluks, predstavljaju glave blizancima, dok blijede zvijezde čine obris dva tijela. Poluks je svjetliji blizanac, premda nam stari Grci poručuju da je u njihovo vrijeme bilo drugačije.

Još jedna značajana zvijezda je Mebsuta (ζ), super-gigantska zvijezda s radijusom od oko 220,000 puta veličine Sunca. Drugi značajni objekti u zviježđu uključuju Eskimsku maglicu, Meduzinu maglicu i Gemingu, neutronsku zvijezdu. Blizanci također uključuju Messierov objekt M35, dio skupa astronomskih objekata kojeg je prvi otkriio francuski astronom Charles Messier 1771. M35 stoji u blizini “nogu” Blizancima, a starost klastera vrijedni su astronomi procijenili na više od 100 milijuna godina.

Zviježđe Blizanci vrlo je lako pronaći, a najistaknutije je u večernjim satima na nebu od siječnja do travnja. Povučete li ravnu liniju od Siriusa prema sjeveru, u smjeru središta iznad glave, tako da vam s istočne strane na otprilike pola puta ostane Procyon (glavna zvijezda manjeg Psa), bez posebnog alignementa opaziti ćete dvije bliske sjajne zvijezde prve veličine. To su glavne zvijezde konstelacije Gemini, Kastor i Poluks. Prva je nešto sjevernije i slabijeg je sjaja. Pronalaskom ovih dragulja lakše ćemo odrediti još neke sjajnije zvijezde u Blizancima. Nešto južnije, na putu prema Beteigeuzi u Orionu, leže dvije zvijezde treće veličine (delta i epsilon) koje s glavnim zvijedama ovog zviježđa čine nepravilan četverokut. Ovome se priključuje drugi četverokut od istih zvijezda (delta i epsilon) i dviju još bližih Orionu – Gama druge veličine, i par zvijezda treće veličine. Oba četverokuta daju lik nešto savijenog pravokutnika.

Blizanci
M35

Kao jedno od najzanimljivijih i najvažnijih zviježđa, Blizanci kriju u sebi lijep broj nebeskih čudesa, a dr Oton Kučera u knjizi Naše Nebo najprije ističe Kastora. Ova druga najsjajnija zvijezda konstelacije ujedno je i 44. najsjajnija zvijezda na nebu. Kastor je vizualni binarni sustav s kombinacijom magnitude od 1.58. Dvije komponente su odvojene 6 ” a razdoblje revolucije im je oko 467 godina. Svaka komponenta Alfa geminorum sustava je sama po sebi spektroskopska binarna zvijezda, zbog čega je Kastor sustav s četiri zvjezdice. Ova zvijezda također ima duplog pratioca na udaljenosti od oko 72″ čije su obje komponente sustava crveni patuljci klase M . To čini Kastora šestostrukim sustavom zvijezda, budući da je svih šest komponenata gravitacijski vezano zajedno.

Među zanimljivije objekte Blizanaca svakako spada i lijepa hrpa zvijezda otvorenog klastera Messier 35. Ova skupina zvijezda pokriva površinu neba veličine punog Mjeseca. Prividna magnituda klastera je 5.30 a od Zemlje je udaljen oko 2,800 svjetlosnih godina. Žuto-narančasti Poluks, kojemu svakako treba posvetiti pažnju, čini lijepu razliku u boji naspram Kastora i najsjajnija je zvijezda u Bliznacima te 17. najsjajnija zvijezda na nebu. Ekstrasolarni planet, potvrđen u lipnju 2006. godine kako orbitira zvijezdu, nazvan je Poluks B i ima masu najmanje 2.3 puta Jupiterove te orbitalno razdoblje od 590 dana.

Prema grčkoj mitologiji, dva sina Jupiterova, Kastora i Poluksa – jedan glasovit kao krotitelj konja, a drugi kao hrvač – prenesoše stari Grci na nebo da ovjekovječe njihovu zamjernu bratinsku ljubav. Po priči je naime bio Poluks, kao sin božice besmrtan, Kastor pak, sin smrtnice, nije bio besmrtan. Prvi odluči, da s bratom podijeli besmrtnost, što je Jupiter konačno dopustio.

Comments

comments

LEAVE A REPLY