Zloslutni “Švicarski bankovni račun” je povijest – bankovna tajna je ukinuta

 

Iz brojnih holivudskih filmova i trgovina često upitnih tvrtki bilo je jasno da švicarski bankovni račun ukazuje na nečisto zarađeni novac.  Od 1. siječnja 2017. to je passé jer Švicarci, u borbi protiv utaje poreza, ukidaju bankovne tajne za inozemne klijente.

Od 1. siječnja će vlastima biti dopušteno prikupljanje informacija o računu. Razmjena informacija sa stranim poreznim vlastima uslijedit će od 2018. Švicarska, kao popularno korištena zemlja za ‘crni novac’, očitovala se prije godinu dana za automatsku razmjenu informacija. Tome se pridružilo oko 100 država.

Bunkeri crnog novca desetljećima su unosan posao za neke švicarske banke. Mnogim klijentima bitnija je bila diskrecija od prihoda. Sve veći međunarodni pritisak promijenio je branšu. Tisuće vlasnika računa prijavilo je sebe, kako bi se izbjegao progon.

Prema ministru financija (NRW) Sjeverne Rajne-Vestfalije Norbertu Walter-Borjansu više od 23.000 dobrovoljnih otkrića pojavilo se u financijskom upravljanju NRW-a od 2010. u svezi i glede računa u Švicarskoj. Zemlja je na taj način uprihodila oko 1,2 milijarde eura, dok je na cijelom području Njemačke još oko šest milijardi eura, rekao je ministar nedavno – prenosi Finanzen 100.

Comments

comments

LEAVE A REPLY