Deep House je sporiji i melodijski orijentiran stilu House glazbe. Glazbeno dominira dobar plesni 4/4 takt. Brzina je u rasponu od oko 100 do 127 otkucaja u minuti.

Deep House glazba, razvoj i karakteristike 

U Chicagu 1986. godine, Larry Heard  kao Fingers Inc s pjevačima Ron Wilson i Robert Owens proizvode udaran house track sa soulful vokalima. Deep House se na taj način, s posebnim jazzastim štihom, ponekad u zahtjevnijim aranžmanima, izdiže iz tada popularne New York Garage House glazbe.

Deep House ima brzinu koja je usporediva s onom u Disko, ali  smanjuje Groove (Musik).  Pojavljuje se kao odgovor na prevladavajuću “Party House Music”. Spektar aktualnih tracks je vrlo velik, u rasponu od utjecaja soula preko jazza i Tech house, ali umjerenim tempom uglavnom do 125 BPM.

U Chicagu je kasnih 1980-ih naišao na pravi deep house val. Većina proizvođača House glazbe proizvodi i deep house tracks. Neki od poznatijih su Fast Eddies Can U Still Dance (1988) i  Marshall Jeffersons Truth Open Your Eyes (1988). Stil definiranih albuma uključuje, između ostalog, i Promised Land  Joe Smooth.

Gledano kroz povijest razvoj deep house glazbe nastavlja se u Chicago House. Ista u kombinaciji s Garage House iz New Yorka ujedinjuje novi zajednički zvuk i približava dvije ranije vrlo izolirane i samodostatne postojeće scene.

Regionalna diferencijacija i razvoj izvornog House zvuka uvedeni su 1986. Uz razvoj deep house, ali i za formiranje drugog stila u Chicagu: Acid House , postaje ogroman hype 1988. u Engleskoj, ali ne dostiže dugu i dosljednu popularnost Deep Hause.

Ranih 90-ih razvija se, nadahnut disco glazbom, oblik Deep House. Djelomično je sažet pod pojmom Disco House ili kasnije Nu Disco.

Uz komercijalni uspjeh projekata kao DJ Wankelmut,  Klangkarussell ili Klingande, jedna mainstream orijentirana verzija Deep House postaje popularana  2010. godine. Kao rezultat toga, objavljeni su brojni hitovi deep house remixa. Među poznatijim predstavnicima ovdje su Robin Schulz, Felix Jaehn ili Flic Flac. Nekoliko rijetkih proizvođača Deep House glazbe svjesno se drži tradicije 80-ih i razvoja 90-ih.

 

Kao primjer u nastavku je odličan snimak Summer Deep House Mixa iz kolekcije 2016:
      

Comments

comments

SHARE
Previous articleSvijet je prilično podivljao
Next articleMODES

LEAVE A REPLY