Britanija je najkorumpiranija zemlja na svijetu, prema novinaru Roberto Saviano, koji je proveo više od desetljeća razotkrivajući kriminalne radnje talijanske mafije.

 

G. Saviano, koji je napisao najprodavanija razotkrivanja Gomoru i ZeroZeroZero, komentirao je na književnom festivalu Hay. 36-godišnji živi pod policijskom zaštitom jer je 2006. u svom izdanju razotkrio članove Camorra, snažnog napuljskog ogranka mafije.

Publici je na Hay-on-Wye rekao: “Ako vas pitam koje je najkorumpiranije mjesto na Zemlji možda ćete mi reći da je Afganistan, možda Grčka, Nigerija,  jug Italije, a ja ću vam reći da je to Velika Britanija.”

“To nije birokracija, to nije policija, to nije politika, ali ono što je podmitljivo je financijski kapital. 90 posto vlasnika kapitala u Londonu imaju svoje sjedište u inozemstvu.”

“Jersey i Kajmansko otočje su pristupna vrata kriminalnog kapitala u Europi, a Velika Britanija je zemlja koja to dopušta. To je razlog zašto je važno zašto je tako presudno za mene biti danas ovdje i razgovarati s vama, jer vam želim reći, ovo se tiče vas, vašeg života, vaše vlade.”

Velika Britanija zauzela je 10. mjesto na Transparency International indeksu percepcije korupcije  2015, koji mjeri percipirane razine korupcije u javnom sektoru širom svijeta.

G. Saviano je također iznio svoje mišljenje o referendumskoj raspravi EU-a, tvrdeći da će  BREXIT Veliku Britaniju još više izložiti organiziranom kriminalu.

 

Comments

comments

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY