Europa na gubitku

0
217

Nova američka administracija prijetnja je europskoj autoindustriji

Dobavljač automobila SHW je, prema izvješću medija, izgubio veliki ugovor u SAD-u, u iznosu od 100 milijuna eura. Kupac je navodno Tesla, čiji je šef Elon Musk savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa – a pozivaju američke tvrtke na proizvodnju kod kuće, prenosi Focus.
Gubitak ugovora potpuno je neočekivan, s obzirom da je švapska tvrtka trebala ovog ljeta osigurati pumpe za pogonsku osovinu preko Atlantika.
Tko je kupac, SHW ne otkriva. No, kada se govori o “vodećim proizvođačima električnih vozila”, vrlo je vjerojatno da je to kalifornijska tvrtka Tesla. Ista će u ljeto početi masovnu proizvodnju svog novog modela 3, za kojeg će zahtijevati odgovarajući broj pumpi.
SHW kaže da će njihov klijent dati tehničke razloge otkazivanja, no Švabe ipak tendiraju vjerovanju u političku pozadinu. To je razlog zbog kojega se žele žaliti na odluku.
Direktor Tesle, Elon Musk, jedan je od savjetnika novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Musk će se orijentirati na politiku “Amerika na prvom mjestu” i na taj način ugroziti posebno europsku autoindustriju.
U jednom intervjuu već je upozorio strane proizvođače na kaznenu tarifu od 35 posto za inozemno-izrađene automobile koji su za tržište u SAD-u. Istovremeno je pozvao američke proizvođače automobila kao što su Ford, General Motors i Tesla  da u potpunosti proizvode svoje automobile u SAD-u.
Međutim, samo-izrada vozila američkih proizvođača trenutno je jedva moguća u SAD-u. Čak i Tesla, koji je još uvijek primjer, može isporučiti dijelove kao pumpe za pogonsku osovinu jedino iz inozemstva. Masovna proizvodnja vjerojatno se ne može postići, što bi možda moglo poštedjeti SHW, ali ne i VW koji će ovom mjerom biti posebno pogođen.
Za DAX tvrtku Daimlera i BMW-a, situacija nije tako opasna. Oni proizvode u SAD-u tek nešto manje ili čak onoliko koliko je potrebno automobila koji se tamo prodaju, tako da neće morati uvoziti iz inozemstva.

Comments

comments

LEAVE A REPLY