Flaming June, vjerojatno najpoznatija slika Frederica Leightona, izašla je na izložbu danas (4. studenog) u bivšem domu Viktorijanskh umjetnika  i studiju u zapadnom Londonu, po prvi put od 1930.

Platno crvenokose žene koja drijema u prozračnoj narančastoj haljini doputovalo je u Leighton House Museum iz Museo de Arte de Ponce u Portoriku. Izložba Flaming June: izrada ikona (do 2. travnja 2017) djelomično rekreiranje line-upa za Leightonov službeni podnesak Royal Academy of Arts – na kojoj  Flaming June dijeli suvremene kritičare – prije njegove smrti u siječnju 1896. godine.

Flaming June (1895) returns to Lord Leighton’s London home and studio for the first time since 1930 (Image: Kevin Moran. Courtesy of Leighton House Museum)

Slika je samo jedna od šest koje je stvorio Leighton, predsjednik Rojalne Akademije od 1878. godine, za ljetne izložbe 1895. Dozvolio je prijateljima i gostima, uključujući i princa i princezu od Walesa, pregled seta za Show Sunday, dan u kojem moderni umjetnici u Londonu tradicionalno otvaraju vrata svojih studija. Rijetka povijesna fotografija koja se prikazuje u nastavku izazvala je ideju iza izložbe, kaže viši kustos Leighton Housea, Daniel Robbins. On je skupio pet od šest radova iz umjetnikove izvorne instalacije: Flaming June (1895); Lachrymae (1895), iz Muzeja umjetnosti Metropolitan iz New Yorka; i ‘Twixt Hope and Fear, Djevojka sa zlatnom kosom i Candida (sve oko 1894-95), koji su bili u privatnim rukama još od 19. stoljeća. (Kustos ne može ući u trag šestoj slici koju je Leighton poslao na Rojalnu Akademiju na mjestu Candida.)

 

  • Frederic Leighton gave friends and guests a preview of his paintings for the Royal Academy summer exhibition in April 1895 (Image: Bedford Lemere © Historic England Archive)
  • The line-up reunited in Flaming June: The Making of an Icon at Leighton House Museum until 2 April 2017. (Image: Kevin Moran. Courtesy: Leighton House Museum)

 

Izložba ima za cilj otkriti kontekst iza Flaming June kreacije

Također ima za cilj postupno pratiti slavu, kaže Robbins. Pripremni crteži iz zbirke muzeja i Rojalne Akademije ilustriraju metodički postupak kojim Leighton rafinirano kruži pozom figure i tijekom niza godina razvija kompoziciju.

Prvi kupac slike, vlasnik ilustriranih novina The Graphic, odmah je prepoznao popularnost. Izdavao je besplatne reprodukcije čitateljima za Božić 1895. Flaming June nakratko je prikazana u tada novom Leighton House Muzeju za vrijeme umjetnikove obljetnice 1930. godine, i potom nestala desetljećima. Godine 1962., rad je izronio u dućanu autora, isporučio ga je građevinar koji je tvrdio da ga je pronašao ispod skrivene ploče u kući i spasio ga od rušenja. Skladatelj i kolekcionar Andrew Lloyd Webber kasnije je zažalio što ga nije kupio kao tinejdžer za £ 50 (njegova baka odbila mu je posuditi potrebnih £ 5). Flaming June nekoliko puta je promijenila ruke – bila je odbijena od strane niza britanskih muzeja – prije Luis Ferrea, osnivača Museo de Arte de Ponce, koji je do nje došao za samo £ 2000.

Ustanova Puerto Rico dopušta svojim zvijezdama da putuju, ali “rijetko i samo u izvanrednim okolnostima” kaže direktor Alejandra Peña. Slika se prethodno pojavila u Londonu na Tate Britain u 2008. i na Frick Collection u New Yorku prošlog ljeta. “Ovaj projekt je jedinstvena prilika i naš će muzej rado surađivati s Leighton House u organiziranju izložbe u Londonu. Također i u Ponce koji će sigurno pojačati Leightonov međunarodni ugled”, kaže Peña. Leighton House je kod toga da pošalje oko 20 slika, skulptura i crteža u Museo de Arte u 2017. Flaming June: izrada ikona je pod pokroviteljstvom Investec Wealth & Investment.

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY