Galaksije koje nas okružuju

0
181

Znanstvenicima je već neko vrijeme poznato, da uz brojne susjede Mliječni put nije sam u svemiru

Riječ “Galaksija” dolazi iz grčke riječi za mlijeko. Latinska verzija Mliječnog puta je Via Lactea s “Via” što znači “put” ili “ceste” i “lactea” što znači “mlijeko”. Naš je Sunčev sustav jedan od 100 – 200 milijardi zvijezda u galaksiji Mliječni put, koja se kod nas još zove Kumovska Slama – najstarija zvijezda procjenjuje se na 13.2 ( ili čak 14,6) milijarde godina i smatra se nešto mlađom od svemira(?).

Zvijezde kao svjetlosna tijela uglavnom od vodika i helija, prikupljaju se zajedno u galaksije koje su zajedno u skupinama galaksija, a ove skupine dio su klastera. Uz našu galaksiju koja je dio Lokalne grupe – skupa od 54 galaksije i patuljaste galaksije – mi smo također dio veće formacije poznate kao Virgo superklaster. Najveće strukture u svemiru su superklasteri i mogu sadržavati milijune galaksija.

Većina ljudi smatra Andromedu najbližim galaktičkim susjedom, međutim, istina je samo da nam je to najbliža spiralna galaksija, prenosi Absolute knowledge. Zapravo, unutar Kumovske Slame formirala se patuljasta galaksija koju smo upoznali prije nešto više od deset godina.

galaksije
Mageljanov oblak

Najbliže galaksije

Na udaljenosti od 25,000 svjetlosnih godina od nas, patuljasta galaksija Velikog psa najbliže nam je galaktičko društvo. Kao dio naše galaksije, ovdje je zanimljivo da je mnogo bliža od naše, Kumovske Slame, koja je 30,000 svjetlosnih godina udaljena od našeg Sunčeva sustava. Promjer ove patuljaste galaksije iznosi oko 5,200 svjetlosnih godina, a otkrivena je 2003. godine. Oblik se, kao rezultat prisutnosti dugog filamenta zvijezda, nastavlja mijenjati. Ova prstenasta struktura naziva se ‘monocerov prsten’.

Strjeljačev elipsoidni patuljak druga je najbliža galaksija, a smatrala se najbližom galaktičkom formacijom Mliječnom putu, dugi niz godina prije nego što je otkriven patuljak Velikog psa. Ovo je otkriće promijenilo pretpovijesno uvjerenje da je Mageljanovog oblak naš najbliži suputnik. Četiri globularna klastera ovog elipsoidnog patuljka odgovorna su za njegov oblik. Prvi put je pronađen 1994. i nalazi se na udaljenosti od 82,000 svjetlosne godina od Zemlje. Promjer ove galaksije proteže se na 10.000 svjetlosnih godina.

Veliki i manji Mageljanov oblak su patuljaste galaksije udaljene oko 200,000 i 160,000 svjetlosnih godina. Od njihovog otkrića 1974. godine, astronomi su na njih gledali kao na dokaz da su dvije galaksije u orbiti Mliječnog puta. Novija zapažanja pokazuju da se galaksije kreću dovoljno brzo da bi mogle izbjeći gravitaciju, sugerirajući kako nisu zaključane u orbite. Štoviše, ove dvije galaksije mogle su prije samo 3 milijarde godina stići na naš prag.

Najudaljenija galaksija koja se može vidjeti golim okom je Andromeda, a udaljena je 2,309,000 svjetlosnih godina od Zemlje (ili 21,844,826,661,189,072,848 kilometara). Procijenjena je na 300 milijardi zvijezda i na promjer od oko 180,000 svjetlosnih godina. Kada bi svemirom putovali brzinom svjetlosti trebalo bi nam 2 milijuna godina do nje. Predviđa se da će između Andromede i Kumovske Slame doć do sudara u narednih 5 milijardi godina.

Comments

comments

LEAVE A REPLY