Jedna od 15 država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, Gruzija, svojim je građanima omogućila savršen poklon za Božić.

Prema pisanju wep stranice Grusija Online, Ustavni Sud Gruzije sudske je kazne za skladištenje, pripremu i konzumiranje umjerenih količina kanabisa do 70 grama klasificirao kao “nečovječne” i ukinuo je te pravne mjere, prenosi RT-Deutsch kao i brojna druga digitalna izdanja.

Premda će trgovine marihuanom i dalje ostati zabranjene, Gruzija bi, ako je to istina, mogla postati prva zemlja tog područja koja je legalizirala kanabis.

Na dan izbora u SAD-u, u studenom ove godine, građani u Kaliforniji, Nevadi i Massachusettsu su se odlučili  za legalizaciju kanabisa kao rekreativnog lijeka. Preostale Sjedinjene Američke Države također su legalizirale upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Britanski list “The Guardian”, izvijestio je čak kako je trenutna trgovina kanabisom najdinamičniji sektor američkog gospodarstva.

U Europi se jedino u Nizozemskoj može legalno kupiti i na javnom mjestu rekreativno konzumirati marihuana. Belgija, Austrija i Španjolska dozvoljavaju posjedovanje do 5 grama, ali zabranjuju prodaju i rekreativnu uporabu na javnom mjestu.  Češka Republika dozvoljava posjedovanje do 10 grama.  U Estoniji, Sloveniji i Hrvatskoj je pak marihuana dekriminalizirana ali je nastavni proces zaustavljen. Njemačka dozvoljava uporabu koja je okarakterizirana kao “samoozljeđivanje“. Grčka dozvoljava posjedovanje 0,5 grama ili jedan čist, odnosno, dva pomiješana jointa ukoliko se može dokazati da je za osobnu upotrebu. Na Malti je dozvoljeno 3,5 grama marihuane po osobi, a  Rusija i Ukrajina dozvoljavaju posjedovanje do 6 grama.

Prema nekim naznakama, uskoro bi u cijeloj EU mogli zapuhati neki drukčiji vjetrovi.

 

 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY