Harry Potter je čarobnjak iz mašte spisateljice J.K.Rowling. U protekla je dva desetljeća čistom magijom osvojio srca brojnih obožavatelja. Ovaj tjedan obilježavamo 20 godina od izlaska prve knjige. Naziva Harry Potter i Kamen mudraca, knjiga je prvi put osvanula na policama knjižara 26. lipnja 1997. godine. Roman je originalno objavila izdavačka kuća Bloomsbury, isprintavši 500 kopija tvrdog uveza. Prema podatcima spomenutog izdavača, serijal je do danas prodan u više od 450 milijuna primjeraka. Samo prvi dio, ujedno i najpopularniji, prodan je u oko 107 milijuna primjeraka. Zanimljivo je da je čak 12 izdavačkih kuća odbilo izdati prvi dio Harryja Pottera.

Ideja o Harryju Potteru i svijetu magije

Autorica J.K.Rowling ideju o Harryju Potteru dobila je čekajući vlak koji je kasnio. 1990. godine prvi je put zamislila mladog čarobnjaka, a ostali su likovi stizali s vremenom.Prvu je knjigu napisala u jednom lokalnom kafiću dok je uspavljivala kćer u kolicima.

U listopadu 1998. godine studio Warner Bros. kupio je prava na prva dva romana Harryja Pottera. Rowling je tražila da se snimanje filmova odvija na engleskom području, s britansko-irskom glumačkom postavom. Rowling se potpisuje i kao producentica na završnom filmu iz ciklusa naziva ‘Harry Potter i darovi smrti’ koji je podijeljen na dva dijela.

Život autorice prije Harryja Pottera

Rowlingova je u vrijeme pisanja prvog djela o Harryju Potteru bila samohrana majka. Živjela je uz naknade socijalne pomoćisa svojom kćerkom Jessicom. Jessica je dijete portugalskog novinara Jorgea Arantesa za kojeg se Rowlingova udala 1992. godine. S njime je živjela u Portugalu gdje je originalno došla predavati engleski nakon što je diplomirala na Sveučilištu Exeter.  Nedugo nakon vjenčanja za Arantesa, uslijedio je razvod. Rowling je s kćerkom pronašla dom u Edinburghu, blizu svoje mlađe sestre.

Rowling je ipak pronašla svoju srodnu dušu. U prosincu 2001. godine, udala se za doktora Neila Michaela Murraya na privatnoj ceremoniji u njezinom domu Aberfeldy.  Sina Davida Gordona rodila se u ožujku 2003. godine, a kćerku Mackenzie Jean u siječnju dvije godine kasnije.

Zanimljivosti o nastanku Harryja Pottera

Kada se spisateljica nakon razvoda vratila u Englesku, doktori su joj dijagnosticirali kliničku depresiju. I sama je spisateljica priznala da je bila jako razočarana sama sobom. Njezina depresija je kasnije pretvorena u likove u Harryju Potteru. Naime, prema vlastitim crnim mislima stvorila je dementore – nepopularna bića koja sišu sretne misli i energiju iz svojih žrtvi, ostavljajući ih bez duše. Da odlične ideje dođu u neočekivanim trenutcima, svjedoči i sljedeći podatak. Poznati hogwartski domovi nazivaju se Gryffindor, Hufflepuff, Rawenclav i Slytherin. Rowling je ideju za ove nazive dobila dok je letjela avionom, pa je imena domova zapisala na poleđinu vrećica za povraćanje koje su joj bile dostupne ispod avionskog sjedala.

Seksistički pseudonim

Spomenuli smo da su mnogobrojne izdavačke kuće odbile izdati prvu Harry Potter knjigu. Na kraju je ipak Bloomsbury odlučio dati priliku mladoj autorici. Zašto? Predsjednik izdavačke kuće je dao svojoj tada osmogodišnjoj kćerki Alice da pročita prva poglavlja. Nakon što je mala Alice u jednom dahu pročitala dio knjige, tražila je i ostatak. Za predsjednika izdavačke kuće je to bilo dovoljno da odluči sklopiti ugovor s Rowlingovom.

Ali ni tu nije bio kraj potencijalnoj ideji da knjiga neće polučiti veliki uspjeh. Izdavači su tražili da Rowlingova knjigu izda pod pseudonimom. Pribojavali su se da će, ukoliko vide da je ženska spisateljica, utoliko pasti prodaja knjige. Zato je Rowling, umjesto svog imena Joanna stavila slovo J, a slovo K predstavlja ime Kathleen – ime njezine bake.

Harry Potter je postao siroče iz osobnih razloga

Harry Potter je bio mladi čarobnjak bez roditelja. Živio je u nehumanim uvjetima kod najbliže rodbine, provodeći prvih jedanaest godina svog života u ormaru ispod stepenica. Iako u početku to nije tako shvatila, Rowling je kasnije došla do zaključka da je inspiracija za ovu tragičnu stranu priče bila smrt njezine majke. Njezina je majka umrla od posljedica multiple-skleroze kada je Rowling imala dvadeset godina.

“Da ona nije umrla, mislim da nije prejako reći da ne bi bilo Harryja Pottera. Knjige su ono što jesu upravo zbog njezine smrti. Teško je opisati nekome tko to nije doživio, jer to nije tuga. Znam što je tuga. To je kada plačeš i osjećaš. Ali hladna odsutnost bilo kakvih emocija, to je taj plitki osjećaj bez duše koji je predstavljen likovima dementora u knjigama.” – izjavila je Rowling.

Metloboj danas igraju i bezjaci

Metloboj je popularan čarobnjački sport, a igraju ga i učenici u Hogwartsu. Ekipe su podijeljene po domovima i čitave se godine međusobno natječu za pokal. U intervju koji je dala za Amazon, Rowling je objasnila da je inspiraciju za metloboj pronašla u košarci.

„Htjela sam sport za čarobnjake. Oduvijek sam željela vidjeti igru u kojoj se igra s više od jedne lopte jer me ta ideja strašno zabavljala. Metloboju je najsličnija košarka, što je sport koji sam najviše uživala gledajući.“ – priznaje Rowling

Zahvaljujući popularnosti i Potteromaniji, metloboj je danas postao pravi sport. Mnoga sveučilišta organiziraju natjecanja iz metloboja, a Rowlingova je time oduševljena.

„Zbilja sam se odlično zabavljala izmišljajući pravila za metloboj. Još uvijek čuvam bilježnicu u kojoj sam skicirala dijagrama i smišljala imena za lopte. Bilo je puno različitih ideja dok se nisam zadovoljila sa zvrčkom, maljcima i balunom.“ – objasnila je autorica.

Obožavateljima nikad dosta čarobnih nastavaka

Nakon sedam nastavaka o mladom čarobnjaku, obožavatelji nisu prihvatili kraj jedne ere. Uslijedila je stoga predstava autra Jacka Thorna pod naslovom Harry Potter i ukleto dijete. Premijera predstave održana je u Londonu 2016. godine. Zahvaljujući pozitivnim kritikama, ista će se odigrati i na Broadwayu u travnju 2018. 2008. godine, Rowling je objavila i zbirku čarobnjačkih priča, Bajke Beedla Barta, spomenute u serijalu Harry Potter.

Rowling niti nakon toga nije odustala, pa je odlučila napisati scenarij za novi film. Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći, temelji se na udžbeniku iz predmeta Magična skrb koju su originalno u Hogwartsu pohađali Harry, Ron i Hermiona. Prvi je film već na otvaranju proglašen filmom godine, a dovršen je i scenarij za nastavak.

Britanska književnica je izjavila i da trenutno radi na još jednom projektu. Planira izdati enciklopediju o svijetu Harryja Pottera gdje će ujediniti sve magične i čarobne pojmove koji su do sada bili spomenuti.

Obožavatelji Harryja Pottera u Hrvatskoj

Harry Potter je i kod nas vrlo popularno štivo. U pojedinim se osnovnim školama uvrstilo i među knjige za lektiru, što predstavlja pravo osvježenje za učenike. Harry Potter i kamen mudraca 2005. bio je najprodavaniji naslov u Hrvatskoj te je prodan u 40.000 primjeraka. Odnedavno postoji i hrvatsko Ministarstvo magije koje redovito organizira zabavne i poučne kvizove znanja o Harryju Potteru i čitavom svijetu magije.

Hrvatsko Ministarstvo magije osnovano je 2016. godine i kažu da im je misija povezati sve ljubitelje Harryja Pottera.

Comments

comments

LEAVE A REPLY