front cover

Kraljica rock’n’rolla

Janis Joplin nazvana je “najvećom bijelom pjevačicom urbanog bluesa i soula svoje generacije” od Rock and Roll Hall of Fame, u koji je primljena 1995. Joplinini snažni, odlučni vokali kreirali su pjesme poput “Piece of My Heart“, “Ball i Chain“, “Summertime” i “Me and Bobby McGee” jedinstvene samo njoj.
Kada su je pitali zašto pjeva, odgovorila je: “Zašto pjevam? Pa, zato što dolazim do iskustva mnogih osjećaja, to je stvarno zabavno. Osjećate svaku vrstu stvari koje se teško mogu naći, ako ste tijekom cijele godine išli na zabave sa svima sa kojima ste ikada htjeli. Zato što osjećate stvari koje su u vašoj mašti i da su prava istina. Zato volim glazbu, jer je kreativna i, kao što se događa, stvara osjećaje.
Rođena 19. siječnja 1943. godine u Port Arthuru u američkoj državi Teksas Janis Lyn Joplin bila je povučena djevojčica. Već u djetinjstvu se ne uspijeva nikako uklopiti među druge vršnjake zbog čega doživljava mnoge traume i nezadovoljstva koji će ju pratiti tijekom života. Pohađajući Thomas Jefferson High School,  najviše interesa pokazuje za umjetničke predmete, posebice slikanje. Pridružuje se zboru iz kojeg ubrzo zbog neposlušnosti biva izbačena. Nakon završetka školovanja, 1963. napušta Teksas (“Samo kako bi bila daleko,” kazala je, “jer je moja glava na potpuno drugom mjestu“) i odlazi u North Beach, San Francisco, a kasnije Haight-Ashbury. Sljedeće godine, Joplin i budući gitarist Jefferson Airplanea, Jorma Kaukonen, snimaju nekoliko blues standarda: “Typewriter Talk,” “Trouble in Mind,” “Kansas City Blues,” “Hesitation Blues,” “Nobody Knows You When You’re Down and Out,” “Daddy, Daddy, Daddy“, i “Long Black Train Blues.” Oko tog vremena, Joplin počinje s drogom i stječe ugled  “speed freak” a povremeno koristi i heroin. Njezino omiljeno alkoholno piće bilo je Southern Comfort.

 

Joplin, koja je preminula 1970. godine u dobi od 27 zbog predoziranja drogom, probija se na glazbenu scenu 1966. godine kao pjevačica Big Brother and Holding Company u San Franciscu. Menadžer benda, Chet Helms, potiče članove da postave Joplin za njihovog pjevača. Joplinini pobjednički nastupi na Monterey Pop Festivalu i Woodstocku zacementirali su njezinu reputaciju kao prve “kraljice rock’n’rolla”.
Joplin napušta bend 1968. i pokreće samostalnu karijeru. Njezin drugi i posljednji solo album, Pearl, objavljen posthumno 1971. godine postaje njezin najuspješniji album.

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY