Saudijska vojna koalicija koja podržava jemensku vladu protiv Houthi pobunjenika proglasila je 48-satni prekid vatre koji će početi u subotu.

Primirje počinje u podne (0900 GMT), objavila je saudijska vlada putem državnih medija.

Koalicija je rekla da primirje može biti obnovljeno ako Houthis dopuste dostavljanje pomoći u  područja na jugozapadu koja su pod pobunjeničkom kontrolom.

Više od 10.000 ljudi poginulo je u 20 mjeseci građanskog rata u toj zemlji.

Houthis se za sada nisu oglasili, a  nekoliko prethodnih primirja je prekršeno.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je ranije ovog tjedna da su koalicija i Houthis pristali na prekid vatre koji će početi u četvrtak.

No, međunarodno priznata jemenska vlada, na čelu s protjeranim predsjednikom Abdrabbuhom Mansour Hadiem, odbacila je taj potez.

 

Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zaljevu i Arapskom moru. Po obliku vladavine je republika. Jemen se nalazi na krajnjem jugozapadu Arapskog poluotoka. Plodnija je od ostalih zemalja Srednjeg istoka, s dobrim obradivim tlom u zapadnim visoravnima gdje redovito pada kiša. Obala i gorje na istoku su vrući, suhi i ogoljeli. U Jemenu se ističu dva planinska lanca: Tibämat aš šam iz smjera S-J s najvišim vrhom Džabal Nabi Šu’ajb i Hadramaut iz smjera I-Z. Država je siromašna rijekama i slatkom vodom. U Adenskom zaljevu se nalazi i jedini veći otok Sokotra.

Comments

comments

LEAVE A REPLY