Novi val
SYMBOLBILD, Frau spiel Gitarre SYMBOLBILD - Frau spielt Gitarre // woman playing guitar. EXPA Pictures © 2017, PhotoCredit: EXPA/ Eibner-Pressefoto/ Weber *****ATTENTION - OUT of GER***** EXPA/ Eibner/ Weber

Krajem 1970-ih, a uslijed zatrpanosti širokih narodnih masa zvukom klasičnog rocka, cijelom bivšom državom širi se udar nekog novog pokreta u glazbi i umjetnosti. Ne opovrgavajući zadovoljstvo dobiveno slušanjem bezvremenskih hitova Atomskog skloništa, YU grupe i sličnih bendova, mora se naglasiti strast i emocionalna angažiranost koju su glazbenici novog pokreta unosili u svoje stvaralaštvo. Kako su u SAD-u i Velikoj Britaniji sve veću popularnost počeli stjecati divlji bendovi poput Sex Pistolsa, i u Jugoslaviji je publika žeđala za nečim novim. U početku profiliran jednostavno kao punk, stvaralaštvo ovog vjerojatno najplodonosnijeg razdoblja glazbene scene ovih prostora, kasnije je nazvano “Novi val”.

Novi val u Hrvatskoj

Novi val se u Hrvatskoj rađa se 1977. godine u dvije točke, Zagrebu i Rijeci. U Rijeci sa radom kreće Paraf, a u Zagrebu Haustor, Prljavo kazalište i najneprežaljeniji jugoslavenski bend, Azra. Bendovi su relativno brzo postali široko prihvaćeni pa je već 1981. Haustorova “Moja prva ljubav” svirala na radijima diljem države.

Haustor je tako reći nastao iz sastava Komuna u kojem su se udružili Darko Rundek i Srđan Sacher koji su i činili srž dvije godine kasnije stvorenog Haustora. Na ritam gitari im se pridružuje Ozren Štiglić, a na bubnjevima bi uletio bubnjar Azre Boris Leiner, a kasnije ,za stalno, Zoran Perišić. Nikola Santro i Damir Prica upotpunili su zvuk puhačkim “big-band” dionicama. 1981. snimaju prvi singl, prijespomenuta “Moja prva ljubav”, pod produkcijskom palicom Huseina Hasanfendića.  Na prva dva albuma glazba ima klasične karakteristike vidljive u punku  i “Novom valu” pomiješane s obilježjima karipske, tj. jamajkanske glazbe, a album Treći svijet prvi je primjer domaćeg reggae albuma. Međutim, nakon Sacherovog odlaska iz benda zbog autorskih nesuglasica između njega i Rundeka, gubi se srž benda i ostatak Haustorove diskografije je praktički početak Rundekove solo karijere.

Prljavo kazalište rođeno je u zagrebačkoj Dubravi iz sastava Ciferščus, kojeg su činili: Davorin Bogović, Zoran Cvetković na gitari, Ninoslav Hrastek na bas- gitari I Tihomir Fileš na bubnjevima. Pridružuje im se Jasenko Houra te mijenjaju naziv u Prljavo kazalište po jednoj epizodi legendarnog stripa Alan Ford. “Prljavci” su s Bogovićem snimili dva singla i tri studijska albuma u period od ’77. Do ’83. Prvi album, Prljavo kazališe, teškim tekstovima i sirovim punk zvukom potresao je tadašnje društvo te je izazvao bojkot državnih medija. Drugi album, Crno-bijeli svijet pokazao je ogroman potencijal benda te su s njega proizašli neki hitovi koje bend i danas svira, npr. Crno-bijeli svijet, Moderna djevojka, Mi plešemo, itd. Nakon tog albuma Bogović odlazi iz benda, ali vraća se dvije godine kasnije i snima svoju zadnju ploču s Prljavcima-Korak od sna koji najavljuje budući rad benda. Prljavo kazalište još je uvijek jedan od najvećih bendova Hrvatske, ali su nekim drugim zvukom obilježili i vrijeme “Novog vala”.

Azra se isprofilirala iz Balkan Sevdah Banda koji je potekao iz Johnnyjeve zaluđenosti sevdah glazbom, a njihov širok stvaralački opus obuhvaćao je sve od autorskih narodnih stvari do obrada The Beatlesa. Međutim, okreću se rock glazbi i postaju neponovljiva Azra. Branimir Johnny Štulić, Mišo Hrnjak i Boris Leiner trojac je koji je već prvom singlicom pobrao pozitivne kritike zahvaljujući hitovima kao što su  Balkan ili A šta da radim, a prvim albumom koji dijeli ime benda osigurali su visoka mjesta na nacionalnim top listama. 1981., uz singl Lijepe žene prolaze kroz grad, Azra objavljuje live album Ravno do dna, sniman u legendarnom Kulušiću. Godinu kasnije izlaze Filigranski pločnici, a Johnnyjeva tematika postaje emotivnija i politički angažiranija. Azra je nastavila s radom do 1989., ali je se okrenula teškom rock zvuku, a ta godina označava i kraj “Novog vala” na hrvatskoj sceni. Iako je grupa odavno prestala s radom, svaki mladi rocker koji drži do sebe razbacat će se već na “…dovoljno je da me vidi…”.

Novi val u Srbiji

Novi pokret u Srbiji započeo je s novosadskom Pekiškom patkom, slijedili su Šarlo Akrobata, Električni orgazam te Vlada Divljan i njegovi Idoli koji će s Maljčiki postati hit u cijeloj državi.  Šarlo, Idoli i Električni orgazam objavili su zajednički album pod nazivom Paket aranžman.

Šarlo Akrobata nastao je iz benda Limunovo drvo rastankom s gitaristom Dragomirom Mihajlovićem nakon što su otvarali za Pankrte 1980. Tada preostala tri člana ( Milan Mladenović, Dušan Kojić i Ivan Vdović ) mijenjaju ime benda u Šarlo Akrobata i okreću se post punk i new wave stilu. 1981. Snimili su debi album Bistriji ili tuplji čovek biva kad… Kritičari su album pohvalili te se smatra jednim od najznačajnijih jugoslavenskih albuma, ali bend se nakon njega razdvaja zbog nepopravljivih razlika među članovima. Milan i Vdović osnovali su s Mihajlovićem Katarinu II (kasnije Ekatarina Veliky), a Koja osniva Disciplinu kičme (danas Disciplin A Kitschme).

Idoli su beogradska grupa koja je djelovala od 1980. do 1984. Uvjerljivo su komercijalno najuspješnija grupa srbijanskog “Novog vala”.  Divljan, Kolar, Jovanović, Šaper i Krstić prvo koncert imali su u Studentskom kulturnom centru zajedno s vodećim beogradskim bendovima tog vremena. Veliki hit, parodija socrealizma, Maljčiki, pjesma je s drugog singla u produkciji Gorana Bregovića. Najušpješnije djelo Idola bio bi album Odbrana i poslednji dani koji je proglašen albumom godine 1982, ali tržišno sa 50.000 prodanih primjeraka nije pretstavljao poseban uspjeh. Čokolada, album lako probavljivih stihova, prodan je u 350.000 primjeraka, a naslovna pjesma postaje najveći hit Idola. Nakon mnogobrojnih sukoba, 1984. Idoli prekidaju zajednički rad.

Novi val u Sloveniji

Javio se u istom vremenu kao u Hrvatskoj, ali završava nešto ranije. Najpoznatiji predstavnici su ljubljanska skupina Pankrti, osnovana 1977.  Bend je poznat po velikoj političkoj angažiranosti u svojim radovima, ali i provokativnim stihovima. Idealan primjer je pjesma Ne računajte na nas koja je bila svojevrstan odgovor na Balaševićev hit, a zbog kojesu Pankrti bili zabranjeni. Nastali su kad su dvojica projatelja, Peter Lovšin i Gregor Tomc, odlučili osnovati punk bend. Pridružuju im se Kraševec, Prijatelj, Colnarič i Pretnar. Prvi nastup održali su u gimnaziji „Moste“, gdje je povodom dvadesete godišnjice tog koncerta postavljena spomen ploča. Debi album Dolgcajt(Dosada) opisuje odrastanje u socijalističkoj Ljubljani koje je bilo dosadno, a s albuma su potekli neki od najvećih slovenskih punk hitovi, npr. Lublana je bulana ili Lepi in prazni . Za album dobivaju i nagradu „Sedam sekretara SKOJ-a“. Posljednji koncert, nazvan „Zadnji pogo“ (pogo- ples karakterističan za punk koncerte), održali su 1987. Na pitanje o prestanku rada, Lovšin je odgovorio:“Previše muzike za premalo novca.“ Pankrti svakako predstavljaju najveći slovenski punk bend, a također su jedni od najznačajnijih predstavnika jugoslavenskog „Novog vala.“

„Novi val“ je, iako je bio kratkog vijeka, ostavio neizbrisiv trag kako na glazbenoj, tako i na kulturno-umjetničkoj, ali i političkoj sceni ovih prostora. Stil njegovih izvođača obilježavao je teški punk zvuk, moćne gitare, snažni ritmovi, beskompromisni tekstovi. Snažna politička angažiranost tekstopisaca dala je na težini kompozicija, ali i omogućila sastavima prodor u medijski prostor te tako pripomogla u popularizaciji žanra. Upravo ta angažiranost poigravala se s granicama tolerancije tadašnjeg sistema, provocirala je javnost, a zatim ju umirivala, kritičari su se sladili u metaforama, ali, kao u slučaju Pankrta, granice su se ponekad i prelazile pa je došlo do zabrane, a neke bendove se i cenzuriralo. Za kraj je bitno naglasiti da su iz „Novog vala“ proizašli bendovi koji su ne samo obilježili to razdoblje, već su ga i nadrasli i podarili svoje stvarlaštvo generacijama koje su dolazile nakon njihove. Čak i danas se sastavi iz tog razdoblja veličaju i nazivaju kultnima, mladi bendovi žele biti poput njih, a na njihova djela pleše se i skače u svakom rock klubu.

Comments

comments

LEAVE A REPLY