čitati

Ljubav prema čitanju se razvija još dok smo jako mali, dok nam roditelji čitaju prije spavanja ili u slobodno vrijeme ili dok tek počinjemo čitati. Dok mi razvijamo ljubav prema čitanju, čitanje prema znanstvenicima u nama razvija vještine potrebne za dobar posao i veći prihod u odrasloj dobi. Kao dijete sam zavoljela i knjige i knjižnice.

Osnovna škola

U osnovnoj školi sam bila učlanjena u mlade knjižnjičare, ali mislim da je to više dolazilo iz ljubavi prema katagologizaciji, organizaciji i redu nego prema knjigama. Ipak, školska lektira mi je bila omiljeni dio omiljenog predmeta, a onda i ostatak knjiga predviđenih za uzrast. Osim školske, pohodila sam i knjižnice Vladimira nazora i čitala tadašnje hitove poput Pet prijatelja. Pročitala sam sve dječje knjige. Još uvijek mi je favorit Gardašov Ljubičasti planet. To je jedna od prvih knjiga koje me odvela u neki drugi svijet, svijet u kojem postoje stvari koje u realnosti ne egzistiraju.

Srednja škola i fakultet

Onda je došla srednja škola i čitanje se prorijedilo. Ono što je bilo dobro je što sam zahvaljujući profesorici engleskoga, koja je na jednom satu rekla, tko bi htio pročitati nešto na engleskom i na moju prijavu mi dala Huxleyov Vrli novi svijet, počela čitati na engleskom jeziku te shvatila da to i nije tako teško. Na fakultetu je čitanje nažalost postalo samo ljetna zanimacija, uz literaturu na fakultetu. Nisam ponosna, ali u vrijeme fakulteta uz obveze i studentski posao i sve izvanškolske aktivnosti (namig, namig) nije bilo vremena i interesa za dodatno čitanje izvan ispitne literature. Ipak, moja glad za knjigama se na jednoj godini požalila pa sam upisala izborni predmet Svjetska književnost, kako bih se primorala na više druženje s klasicima. Konačno je i Ana Karenjina bila došla na red.

Nakon fakulteta

Nakon fakulteta čitanje je postajalo sve rjeđe. Posao i stvaran život činili su svoje. Popularne knjige samopomoći kao sve i jednu knjigu od Coelha ne brojim u neko ozbiljnije čitanje. Tijekom godina kupovale su se knjige i dalje, ali ne baš previše, nikako dostatno. A onda je jedna stvar (doslovno) promijenila moju pasivnost spram knjiga. U kuću je došao Kindle. Taj čitač elektronskih knjiga k nama je došao u svom naboljem, PaperWhite izdanju, verziji koja ima pozadinsko svjetlo izvedeno na način da se oči ne umaraju za vrijeme čitanja kao kod recimo kompjuterskog ekrana.

Tijekom dana ekran Kindlea je baš poput lista knjige, a navečer možete regulirati osvjetljenje. Uz njega su knjige vrlo dostupne, samo jedan klik udaljene i ugodne, ne zahtjevaju noćnu lampicu, ne traže puno prostora u torbi i ne uzrokuju bol u rukama dok knjižurinu od 822 stranica (Game of thrones anyone?) pokušavate listati i držati iznad lica.

Kindle kao poticaj

Kindle je moj najdraži gadget. To je nešto što bih odmah kupila klincima, prije svih smartphonea i gameboxova. Kindle miče sve razloge za nečitanje i postaje zaista odličan suputnik na putovanjima ili zanimacija u krevetu. Njemu zahvaljujem što sam počela ponovo čitati. Knjige su dostupne i na hrvatskom, a konverzija PDF-a u Kindle format je jako jednostavna – dovoljno je mejlati si knjigu i Kindle ju automatski preuzima i formatira u svoj oblik za čitanje.

Osim toga, Kindle vas prati dok čitate pa prema vašoj brzini vam prognozira koliko vam je još vremena potrebno do kraja knjige. Za one koji su voljeli podvlačiti rečenice u knjigama (što kao “mlada knjižničarka” ne odobravam, hehe) dobra vijest je da i na Kindleu možete podcrtavati pa čak i dijeliti na društvenim mrežama odabrane rečenice. Koje su još prednost elektroničkog čitača, otkrijte sami.

Omiljeni gadget

Znam da će mnogi reći kako pravu knjigu ne može zamijeniti neki gadget, ali osobno sam zahvalna ovom uređaju jer mi je vratio moje vrijeme s knjigom, natjerao me da ponovo čitam, a naravno, jednom kad se ponovo krene u čitalačku avanturu i papirnate knjige dolaze na red. No, zapravo se nadam da vam je možda i ovaj tekst pobudio sjećanja na ugodne trenutke uz knjigu, sposobnost uranjanja u neke druge svjetove, učenja o životu, širenja vokabulara te da ćete nakon ovoga zatvoriti vaš Chrome (ne koristite valjda neki drugi browser?) i posegnuti za knjigom. Ili Kindleom.

Comments

comments

LEAVE A REPLY