razvoj života u Svemiru

Ne znamo zapravo što je život i gdje je granica života i onoga što tako možemo nazvati. Granica je široka. Život je isključivo nešto što se može razmnožavati i što evoluira. Ovo su neka razmišljanja o nastanku Svemira i života kao kratki uvod u razvoj života u Svemiru.

Svemir je vrlo mističan jer ima puno varijabli, mi znamo samo osnovnu formu Svemira, ono što vidimo u toj “kocki” kada pogledamo Svemir, podsjeća na spužvu. Te rupe su grupe svijetla a to su zapravo galaktike koje sadrže milijune zvijezda. Mi, ljudi na Zemlji, se nalazimo u Orionovom kraku naše galaksije Mliječni put. Znamo podatke za zvijezde na udaljenosti od 30 svjetlosnih godina, ima ih oko 400 i one su dostupne za samoreplicirajuće robote. Iz makro Svemira dolazimo do mikrosvemira gdje ispod kvarkova nailazimo na problem. Naime nešto ubrzava i gura Svemir. Znači imamo tamnu materiju koja se pretvara u tamnu energiju te ubrzava Svemir i širi ga. Što je tamna energija se ne zna. Prema modernoj fizikalnoj kozmologiji, to je nevidljiv sastojak Svemira koji ispunjava sav prostor i uzrokuje njegovo ubrzano širenje.

Miller Urey eksperiment se bavio pitanjem može li iz mješavine kemijskih spojeva nastati život. To im je uspjelo. Složili su atmosferu Zemlje kao što je bila nekad davno, dodali elektrode i grijače, izmiješali i čekali. Otkrili su da iz tih plinova nastaju aminokiseline i masne kiseline. Iznenađenje je bio meteorit iz 69. godine koji je po kemijskom sastavu bio sličan Zemlji. No nije se moglo stvoriti proteine, a to je zato jer protein ne može nastati u vodi ili pod zračenjem. Morali su upotrijebiti nove metode i to su uspjeli kad su vodu stavili pod tlak. Na Zemlji su takvi uvjeti recimo u podvodnim vulkanima.

Život je nastajao nekoliko puta

Život je vjerojatno nastajao nekoliko puta i bio uništen udarima iz Svemira sve dok jednom nije uspio se održati i opstati. Danas znamo da nije istina da je živo biće definirano time da diše kisik. Nametnici su cijanobakterije koje su ubili dosta života. Kisik je zapravo ubojica života i šteti DNK pa naš organizam štiti jezgre stanice. Postoji teorija kako su prva bića zapravo bila besmrtna, a evolucijom i oksidacijom je došla smrt. Bića koja su koristila kisik su se brze razvijala i pojeli su besmrtna bića. Danas još uvijek zapravo postoji nekoliko besmrtnih bića. Kad je nastao život, u sljedećih tri i pol milijarde godina se razvijala sva kemija u stanicama.

Tako danas imamo biljke, životinje i gljive. Zašto je život nastao samo jednom? A zašto ne nastaje stalno? To se trenutno istražuje jer je teško napraviti život na mjestu gdje ima drugog života jer ga ovaj koji je nastao prvi zapravo uništi. Jedino bi mogao nastati u vrućim vulkanskim izvorima ili toksičnim vulkanskim jezerima. Znanstvenica Felisa Wolfe je upravo u blatu takvog jezera našla bakterije koje je kasnije uzgajala u laboratoriju. To nije mogla dokazati pa su tu priču zataškali, a otkriće je veliko jer pokazuje da bakterija živi tamo gdje se smatralo da ne može živjeti.

Ne treba prenositi bakterije

Zato treba paziti da se naše, zemaljske bakterije ne prenesu negdje kada se ide tražiti život u Svemiru ili recimo kod nas na južnom polu gdje su Rusi prestali s bušenjem upravo iz tog razloga kada su naišli na bakterije kakve nisu nikad imale kontakt s ostatkom svijeta.

Na karti Marsa je viđena snimka metana na Marsu. Metana ne bi trebalo biti osim ako nema pukotina kroz koju izlazi metan. Metan nastaje ili vulkanskim aktivnostima ili biološkim procesima, a Mars već jako dugo nema vulkanske aktivnosti pa postoji opcija da ipak ima nekakvih bakterija odnosno života na Marsu. Sve su ovo teme koje su zapravo stalno pod istraživanjima i rezultati su vrlo promjenjivi, a nova saznanja stižu iz dana u dan.

Neki se možda pitaju zašto Svemir pišem s prvim velikim početnim slovom? U konzultaciji s nekim lektorima zaključak je bio kako se Svemir može pisati velikim slovom jer je jedan i jedini i to je zapravo njegovo ime. Ne postoje dva Svemira (barem koliko za sada znamo). A pomalo i iz strahopoštovanja.

Comments

comments

LEAVE A REPLY