Pablo Picasso – Les Demoiselles D’Avignon, detail. Image via www.flickr.com

Kubizam je umjetnički stil moderne umjetnosti, nastao u Francuskoj od 1907. do 1911. god. Započeo je kao slikarski pokret, ali se odrazio i u kiparstvu, glazbi, književnosti i arhitekturi.

Zapravo je analitički kubizam taj koji se najviše od svih smatra najvećim intelektualnim pokretom avangarde. Odbacivanje konvencionalnalne ideje o linearnoj perspektivi u korist naglaska na dvodimenzionalnu ravninu slike šokiralo je umjetničke akademije u Europi. Odbacivanjem konvencija prošlosti koje promoviraju mimikriju prirode i visoko izgrađen realizam, kubisti ističu ravnu dimenzionalnost površine platna i njegovo jedinstvo s prikazanom scenom koje pomaže utrti put za ne-reprezentacijsku umjetnost. Kao jedan od najpoznatijih pokreta moderne ere, kubizam se povezuje s dvije velike ličnosti, Pablom Picassom i Georges Braqueom. Njihova eksperimentiranja pomogla su da se preoblikuje tradicionalno razumijevanje umjetnosti i promijeni njegov tijek.
Georges Braque – Verre, Pipe Et Poire/ Ulje na platnu: 37.8 x 46 cm Zadnja postignuta cijena : $1,429,500 – $1,958,950
Smatrata se istinskim pokretom avangarde koji sa sobom nosi implikacije koje moraju protresti jezgru statusa quo. Kao najmoćnija protestna umjetnost, snaga nove umjetnosti koja dolazi mora tresti sve osjetljive estetske i konceptualne ideja o tome što je umjetnost, a što ista mora činiti. Kubizam je, uz futurizam i supermatizam, pomogao u oblikovanju ostatka rane moderne umjetnosti i njihove ideje, u maniri domino efekta, preselio u oblikovanje umjetničkog naslijeđa. Spomenutim pokretima avangarde dugujemo rođenje modernih umjetničkih ideja kasnog 20. stoljeća – nadrealizam, pop art, minimalizam i konceptualna umjetnosti, događaji i predstave – čijeg smo djelovanja na suvremenu umjetnost danas svi svjedoci.

Comments

comments

LEAVE A REPLY