sarin

U laži su kratke noge

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je američkog kolegu Rexa Tillersona, kako nema dokaza koji upućuju na to da su sirijske snage upotrijebile otrovni plin na grad Chan Scheichun. Kritika je došla tijekom prvog telefonskog razgovora dvojice ministara nakon zračnog napada Amerikanaca na sirijsko uzletište, kaže rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
Tillerson je, međutim, za američku televizijsku mrežu CBS izjavio da bi Rusija trebala podržati prekid vatre u Siriji. Tako će se stvoriti uvjeti za politički proces. Tillerson je također naglasio kako nema razloga za rusku odmazdu. Na Ruse nije bila usmjerena operacija protiv sirijske zračne baze.
Tillersona od utorka očekuju dvodnevni razgovori u Moskvi. Rusko ministarstvo vanjskih poslova ranije je izjavilo da Moskva tijekom Tillersonova posjeta očekuje „objašnjenja” za američke napade.
UN-u će biti dopušteno istražiti napade otrovnim plinom u Chan Scheichun. Vrlo je bitno da Ujedinjeni narodi sa stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) odmah pristupe i provedu nesmetanu istragu, budući da je teško povjerovati u novija zbivanja ako se u obzir uzmu brojne pobjede sirijskih snaga u zadnje vrijeme. Nekoliko je puta javnost bila zavarana demoniziranjem Asada i mijenjanjem činjenica o ruskoj podršci Damasku o čemu je pred UN-om govor održala kanadska novinarka i aktivistkinja za ljudska prava Eva Bartlett.
Zapad je podržao američke napade u Siriji, osuđujući napade otrovnim plinom. Ipak bi nekim logičkim slijedom razloge američkog napada trebalo uzeti sa zrnom soli, s obzirom na to da zaista ne postoje čvrsti dokazi. Svakako bi kao okolnost napada, koji graniči s diplomatskim skandalom jer je tempiran baš za vrijeme posjeta kineskog Predsjednika SAD-u, trebalo u obzir uzeti razilaženje Trumpa sa Zapadom zbog “nekih populističkih” postupaka koji se na ovaj način anuliraju.
Ne tako davno, u rano jutro 21. kolovoza 2013. godine snimka sarinom pobijenih stotine muškaraca, žena i djece šokirala je svijet. Tijela su ležala na podu improvizirane mrtvačnice grada Al Ghouta na jugoistočnoj periferiji Damaska. Čudnog li čuda, istraga koja je provedena naknadno nije mogla dokazati krivicu sirijskih snaga. Obje strane vrlo vjerojatno su koristile sarin, pokazalo se naknadno. Obje strane su lagale i manipulirale dokazima. U najmanju ruku može se kazati da je Obamina administracija pretjerala u izvođenju dokaza kako bi opravdala vojni napad na Siriju. U najgorem slučaju, Bijela kuća fabricirala je indicije. Nitko tada, a čini se kako neće niti ovaj put, nije predstavio uvjerljive dokaze o tome tko je počinio stravični napad plinom.

Comments

comments

SHARE
Previous articleTerorizam
Next articleMuzej čokolade Köln

LEAVE A REPLY