NARODI: ARAPI

0
460

Narodi semitskog porijekla nastanjeni na poluotoku Arabija, odakle su se raširili po jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. U prošlosti najvećim su dijelom nomadski stočari koji su asimilirali tekovine razvijenijih susjednih civilizacija. Vješti trgovci i zanatlije dali su čovječanstvu niz proslavljenih graditelja, liječnika, pjesnika i filozofa.

Prve arapske države bile su Saba u južnoj Arabiji u 10 stoljeću prije naše ere i Nabatejska država u sjevernoj Arabiji. Spomenute od 60. godine prije naše ere priznaju rimsku vlast. U sedmom stoljeću Islam je sjedinio Arape; otada oni u toku nekoliko stoljeća naglo šire svoju vlast na Istok (Perzija, Sirija, Egipat, Afganistan, Turkistan, Mala Azija) do Indije, Buhare i Samarkanda i na Zapad (sjeverna Afrika, Španjolska, južna Italija). Daljni prodor Arapa u Europu zaustavili su bizantski car Lav III (717) i franački majordom Karlo Martel (732). Arapsku vlast srušili su Mongoli u 13. stoljeću, pa Turci početkom 16. stoljeća, dok su iz Španjolske Arapi potisnuti u 15. stoljeću.

img_20161013_0005
arabica, arapsko pismo; arap. pismo prilagođeno nekom nearapskom, npr hrvatskom jeziku (aljamiado)

Protiv turske vlasti ustala je potkraj osamnaestog stoljeća sekta vahabita (Oman stekao nezavisnost). U 19. stoljeću arapske sile su većinom potpale pod kolonijalnu vlast europskih sila. Od njih su se postepeno oslobađale u toku dvadesetog stoljeća. Onaj dio Arapa koji je osvojio Afriku pomiješao se sa starosjediocima Berberima, te je prozvan po staroj rimskoj provinciji Mauretaniji, Maurima. Tako se nazivaju i oni Arapi koji su osvojili Pirenejski poluotok i ostali u Španjolskoj sve do pada Granade 1492. Sjevernoafrički Arapi koji su osvojili Maltu, Siciliju, Korziku, Sardiniju i Kalabriju, nazivaju se Saracenima. Iako pod imenom Arapi podrazumijevamo u užem smislu stanovnike Saudijske Arabije i nekih drugih država “arapskog poluotoka” (džezirat al arab), Arapi su i svi oni stanovnici Sirije, Jordana, Palestine, Iraka, Egipta, Libanona, Sudana, Libije, Tunisa, Alžira i Maroka čija je pradomovina Arabija a materinji jezik arapski.

Comments

comments

SOURCELeksikon
SHARE
Previous articleGLAGOLJICA
Next articleNARODI: ŽIDOVI

LEAVE A REPLY