NARODI: ŽIDOVI

0
384

Semitska etnička grupa koja je rasporstranjena po čitavom svijetu i koja prema tradiciji vuče porijeklo od Abrahama i Mojsija. Prema nekim procjenama broji oko 17 milijuna pripadnika.

 

Prvotno (20. – 11. stoljece pr.n.e) su nomadi koji pod Saulom, Davidom i Salamonom ( 1022 – 925 pr.n.e.) organiziraju jedinstvenu državu. Ista se raspala na dvije države Izrael i Judu (do 721. pr.n.e.). Nakon toga padaju pod asirsku, babilonsku (babilonsko sužanjstvo) i seleukidsku vlast. Od nje su se oslobodili ustankom pod Hasmonejcima i uspostavili samostalnu državu ( 140. – 63. pr.n.e.). Nju su oborili Rimljani i od Judeje učinili protektorat, koji su nakon Heroda Velikog uklopili u svoje carstvo (6. – 73.). Nakon što je Vaspazijan ugušio proturimski ustanak, a Tito razorio Jeruzalem (70.), raselili su se po čitavom Rimskom carstvu. U arapskoj Španjolskoj pridonijeli su razvitku znanosti, ali su protjerani nakon rekonkviste (1492).

img_20161014_0001
Hebrejski jezik, pismo

Srednjovjekovne predrasude onemogućile su im da postignu građansku ravnopravnost, prisiljavale ih da žive po getima i izvrgavale progonima u svim europskim zemljama. Nakon Francuske revolucije položaj im se popravio, a tokom 19. st. priznata im je ravnopravnost. U Rusiji tek 1917. U 20.stoljeću antisemitizam je dao maha cionizmu i kulminirao u genocidu koji je 1933-45 proveden u nacističkoj Njemačkoj i u zemljama pod njenom dominacijom.

Comments

comments

SOURCELeksikon
SHARE
Previous articleNARODI: ARAPI
Next articleBAROK

LEAVE A REPLY