Merkel i Keqiang putem telefona

0
192

Razgovarali su o dobroj suradnji i globalnim pitanjima

Kineski premijer Li Keqiang u srijedu je putem telefona razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Dvoje čelnika razmijenili su čestitke povodom Lunarne nove godine i poglede na kinesko-njemačke odnosa, odnose Kine i EU i globalna pitanja, izvještava Xinhua.
Kineski premijer je rekao da je tijekom protekle godine bilateralna suradnja ostvarila pozitivne rezultate. Međunarodna politička i ekonomska scena suočava se s nekoliko nesigurnih čimbenika, rekao je Li, dodajući da Kina i Njemačka trebaju poslati stabilne signale globalnim tržištima i zajednički štititi postojeći međunarodni sustav preko liberalizacije trgovine i investicija.
Kina je spremna za održavanje bliske komunikacije s njemačkom stranom, kako bi predstojeći G20 summit u Hamburgu polučio uspjeh.
Kina, koja pažljivo prati razvoj događaja u Europi, će uvijek biti veliki pristaša europske integracije, rekao je Li, dodajući kako se njegova zemlja nada da će Europa i dalje biti stabilna i prosperitetna, a raduje se suradnji s Europom kako bi se poboljšali bilateralni odnosi.
Kineski premijer je dodao kako želi da Njemačka nastavi unaprijeđivati provedbu Europske unije iz članka 15. Protokola o pristupanju Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji iz 2001. što je ranije moguće.
Prema članku, WTO članice trebaju prestati s pristupom surogat države u antidampinškoj istrazi o Kini nakon 11. prosinca, kada istječe točno 15 godina od kineskog ulaska.
Sa svoje strane, Merkel je produžila želju za razmjenom na na visokoj razini s Kinom u novoj godini i za bilateralnim radom na trgovini, novoj  energiji i električnim vozilima.
Kancelarka je također zaželjela unaprijeđivanje suradnje s Kinom o međunarodnim pitanjima i slanje pozitivne poruke svijetu da se  globalna pitanja mogu riješiti multilateralizmom.
Njemačka, koja je vrlo zahvalna potpori Kine za europske integracije, spremna je promicati obveze EU-a u okviru Protokola o pristupanju Kine, i zaključiti pregovore o sporazumu ulaganja između Kine i EU što je prije moguće, kazala je Merkel.

Comments

comments

LEAVE A REPLY