nova vrsta mrava

Glazbena slava blijedi, iako to sigurno neće biti slučaj s bendom Radiohead, ipak, dobro se osigurati da se to ne dogodi. Tako će ime Radiohead ostati zauvijek zabilježeno dok je ljudi i mrava u Južnoj Americi. Naime, bendu je dodijeljena čast pa je prema njima nazvana nova vrsta mrava. I to svilenkastog mrava. Osigurano je tako da entomolozi lako zapamte njihovo ime, ako ništa drugo.

Sericomyrmex radioheadi su otkriveni u sklopu komprehenzivnog istraživanja genoma Sericomyrmex, grupe mrava široko rasprostranjenih preko južne i centralne Amerike. Njihov opis je objavljen u časopisu Zookeys, zajedno s još dvije novo otkrivene vrste.
„Željeli smo odati počast njihovoj muzici“, rekla je Ana Ješovnik, diplomantkinja sa sveučilišta Smithsonian, u izjavi. „No što je još važnije, željeli smo naglasiti posebne napore koje su članovi benda poduzeli u podizanju svijesti oko klimatskih promjena u svijetu.“.

Posebni po imenu

Ovi mravi ne žive u lažnom plastičnom drveću, nego naseljavaju u potpunosti stvarno drveće u Venezuelanskoj Amazonskoj šumi, gdje se hrane gljivama koje uzgajaju radi prehrane. Iako je porijeklo takvih agrokultura gljiva poznato još od prije 30 milijuna godina, Sericomyrmex genom, doslovno naziv znači svileni mravi, su tek oko četiri milijuna godina stari. U to vrijeme su evoluirali tako brzo da su uspoređeni s poznatim grupama koje se brzo razlikovno razvijaju, poput afričkih slatkovodnih riba.

Posljedice tog brzog razlikovnog razvijanja su te da ono što se čini jednom vrstom zapravo može biti sačinjeno od više vrsta, a jako je teško ih razlikovati pojedinačno. Buduća istraživanja mogu voditi do identifikacije jedne ili više vrsta čak i unutar skupine koju trenutno nazivamo Sericomyrmex radioheadi. Nadamo se da će ih biti dovoljno da se podvrste nazovu po pojedinim članovima brendova, recimo.

Posebni ipak po nečemu osim imena

Sericomyrmex radioheadi su puno više od običnih mrava s eto, zgodnim imenom. Ženske ove vrste imaju bijeli sloj, kao kristalni sloj koji do sada nikad prije nije bio viđen kod mrava. Svrhu tog sloja još uvijek ne znamo, ali možemo nagađati da služi kao zaštita protiv parazita. Drugi Sericomyrmex mravi kultiviraju bakterije koje proizvode kemikalije koje onda štite njihove nasade gljiva od za njih štetnih nametnika. Sericomyrmex radioheadi to ne rade, a njihovi vrtovi hrane su ipak netaknuti i nemaju nametnike. Moguće je da tak kristalni bijeli sloj je razlog tomu, iako ješovnik i ko-autor studije još uvijek ne znaju kako.

Kao i kod svih vrsta koje žive u kišni šumama, raščišćavanje ovih nepoznanica može ostati zagonetka za istraživače i ostaviti ih „na suhom“, ali nadamo se kako će ovi mravi dugo živjeti u Amazonskim šumama. Ako im se nastambe unište, Sericomyrmex radioheadi će možda morati živjeti život u staklenoj kući, sada kada su kao vrsta prepoznati i dovoljno različiti da bi privukli pažnju za potrebom za očuvanje vrste.

Uglavnom, sada kada kažete od Radioheada me prolaze žmarci, morat ćete biti malo precizniji, mislite li na bend ili na mrave.

Comments

comments

LEAVE A REPLY