-copy- original by Xinhua
Izvještava Xinhua.
Sirijska vojska je u priopćenju objavila  da su sirijske snage oslobodile drevni grad Palmira u središnjoj Siriji u četvrtak nakon borbe s ISIL grupom.
Nakon niza uspješnih operacija potpomognutih ruskim i sirijskim zračnim snagama, sirijska i saveznička vojska oslobodile su grad Palmira i okolicu, kaže vojska u priopćenju.
Uspjeh je došao nakon što su sirijske snage nanijele teške gubitke ISIL militantima, navodi se u priopćenju, dodajući da odredi za bombe trenutno češljaju grad kako bi otklonili ostatke bombi i eksploziva.
“Značaj ovog postignuća proizlazi iz kulturne i povijesne vrijednosti grada Palmira”, navodi se u priopćenju, dodajući da se pobjeda u Palmira protiv ISIL-a također poklapa s pobjedom sirijske vojske u istočnom ruralnom predjelu Aleppa.
“Ova pobjeda nanosi veliki udarac terorističkim skupinama, koje su se počele povlačiti pod udarima sirijske vojske i savezničkih snaga”, navodi se u priopćenju.
Oslobođene grada Palmira predstavlja temelj za širenje kampanje protiv ISIL-a na mnogim frontama i također pomaže ugušiti linije opskrbe toj skupini.
“Sirijska vojska i njeni saveznici danas su odlučniji nastaviti operacije protiv ISIL-a i al-Qaida-povezanog Nusra Fronta kao i drugim istomišljenicima grupe, do vraćanja sigurnosti i stabilnosti na svakom djeliću domovine”, zaključeno je u priopćenju.
Sirijska vojska uz potporu ruskih zračnih snaga i boraca libanonske grupe Hezbollah pokrenula je ofenzivni kontranapad kako bi ponovno oslobodila grad 14. siječnja ove godine, samo nekoliko dana nakon što su ISIL militanti zauzeli grad po drugi put.
U prosincu prošle godine, grupa je ušla u grad po drugi put nakon što je devet mjeseci ranije bio oslobođen sirijskom vojskom.

Comments

comments

LEAVE A REPLY