04.05.2017., Zagreb - Nakon sto oporba nije uspjela opozvati ministra Marica, Hrvatski Sabor nastavlja sjednicu. Bozo Petrov dao je ostavku na mjesto predsjednika Sabora i sjeo u saborske klupe. Zeljko Reiner. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Božo Petrov, čelnik MOST-a podnio je ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog Sabora. Time je izbjegao izglasavanje nepovjerenja u Saboru za što je HDZ prikupio dovoljan broj glasova saborskih zastupnika. 

Nakon što je Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora, kratko je izjavio kako ovim postupkom želi sačuvati ionako narušeni dignitet Sabora. A za ovu političku krizu optužio je premijera Andreja Plenkovića za kojega tvrdi kako nema politički legimitet da vodi ovu krnju Vladu, prenosi Index.hr:

Za ovu krizu odgovoran je Andrej Plenković. Krizu koja udara na same temelje hrvatske države. Plenković štiti sve što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskom gospodarstvu i društvu. Plenković nema politički legitimitet da vodi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika, nema većinu. Sadašnja Vlada je krnja Vlada, bez 4 ministra.

Glasovanje o Mariću je vjerojatno jedan od najtužnijih dana u Saboru, narušeni su svi moralni principi. Otvorilo se pitanje političke trgovine i korištenje institucija za osobne interese. Zbog digniteta Sabora podnosim ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora

Ima li Reiner pravo zasjesti na mjesto predsjednika Sabora?

Nakon podnesene ostavke, Petrova je na mjestu predsjednika Sabora zamijenio Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a. No, ni sama primopredaja funkcije predsjednika Sabora nije mogla proteći bez drame. Naime, čim je Reiner zasjeo na mjesto predsjednika, Peđa Grbin ga je pozvao da se digne i napusti stolicu jer za to nema prava, jer ne posjeduje potrebnu većinu.

A je li zaista tako, sutra će odlučiti Odbor za ustav. A do konačne odluke, Sabor miruje.

Comments

comments

LEAVE A REPLY