ŠEST ZEMALJA UVODI PRVI POREZ

0
219

Zaljevske zemlje će početi oporezivanje ljudi po prvi put.

 

Vijeće za suradnju u Zaljevu dogovorilo je uvođenje PDV-a sljedom skupih vojnih pohoda i pada globalne cijene nafte.

 

Arapske zemlje Perzijskog zaljeva rekle su da će oporezivati svoje građane, po prvi put, u radikalnoj promjeni politike.

Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC) – labava federacija Saudijske Arabije, Kuvajta, Bahreina, Omana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata – pristalo je uvesti PDV sljedom skupih vojnih pohoda i pada globalne cijene nafte.

Saudijska Arabija je povukla desetke milijardi dolara iz globalnih investicijskih fondova u pokušaju da smanji svoj proračunski deficit, prenosi The Times.

Unatoč tome, nastavili su slijediti agresivnu vanjsku politiku, podržavti anti-vladine snage u Siriji, i predvoditi vojnu kampanju protiv  pobunjenika u Jemenu koje podupire Iran.

Zaljevske zemlje oporezivanje smatraju alternativnim izvorom prihoda, u nadi da će odmaknuti svoje ekonomije i populaciju daleko od ovisnosti o nafti i plinu.

Vijeće ima za cilj predstaviti PDV u naredne tri godine. Zdravstvo, obrazovanje, socijalne usluge i 94 prehrambenih proizvoda neće biti isključeni.

Zbog ograničavanja krijumčarenja i konkurentnost, zemlje nastoje uvesti porez u isto vrijeme.

 

Arapske zemlje Perzijskog zaljeva (poznate i pod skraćenicom Zaljevske zemlje) skupni je naziv za šest arapskih zemalja koje se nalaze na Arapskom poluotoku uz obalu Perzijskog zaljeva: Saudijsku Arabiju, Oman, Kuvajt, Bahrein, Katar i UAE.

Velik dio ovih zemalja nalazi se na području suhe i vruće klime. Kiše ima uglavnom u graničnom području Saudijske Arabije i Jemena, a niskih zimskih temperatura na sjeveru poluotoka. Kako gotovo polovicu poluotoka čini pustinja, najveći dio zemljišta je nenaseljen, ali ima velika nalazišta nafte, pa je većina ovih zemalja bogata.

Comments

comments

LEAVE A REPLY