Screenshots from YouTube

Misteriozne “Svijetle točke” na asteroidu Ceresu se mijenjaju, što je šokiralo znanstvenu zajednicu

Sada već poznatesvijetle točkena patuljastoj planeti Ceres opažene su kako primjetno
povećavaju i smanjuju svjetlinu. Ceres (lat. Cerēs) je jedina patuljasta planeta koja se nalazi između Sunca i orbite Neptuna. Otkrio ga je Talijan Giuseppe Piazzi u prvoj noći 19. stoljeća – 1.1. 1801, a tokom sljedećih 50 godina Ceres je bio od strane astronoma klasificiran kao peti planet sunčevog sistema. Tek 1851. godine on će biti proglašen asteroidom, ali do nove promene dolazi 2007. godine kada je proglašen patuljastom planetom.
NESLUŽBENO

Što je posebno zanimljivo za napomenuti je činjenica da to nije zapazila NASA-ina svemirska letjelica Dawn, koja se trenutno nalazi u orbiti oko Ceresa, nego teleskop upravo ovdje na Zemlji.

Istraživači koriste High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS). Instrument koji se nalazi na ESO-vom 3,6 metarskom teleskopu u La Silla otkriva “neočekivane” promjene u svjetlini Ceresa tijekom promatranja u srpnju i kolovozu 2015. godine. Varijacije u skladu s Ceresovim 9-satnim rotacijskim periodom – specifičan Dopplerov efekt u spektralnoj valnoj duljini stvoren kretanjem svijetlih točaka prema ili od Zemlje – su očekivane, ali su i druge fluktuacije u svjetlini također otkrivene.

Rezultat je bio iznenađujući,”rekao je Antonino Lanza iz INAF–Catania Astrophysical Observatory, jedan od autora studije. Zaista smo pronašli očekivane promjene u spektru rotacije Ceresa, ali sa značajnim drugim varijacijama.

Ove dvije svijetle točke natjerale su znanstvenike i zajednicu teoretičara zavjere da dublje istraže ovu temu …

Pogledajte video ispod:

Comments

comments

LEAVE A REPLY