youtube screenshot

Priroda ponekad zaista pokazuje svoje nevjerojatne sposobnosti

Kao ent iz Gospodara prstenova samo malo sporija, Socratea exorrhiza, vrsta palme porijeklom iz prašume Srednje i Južne Amerike, pušta korijenje na način koji joj omogućuje postupno pomicanje po šumi dva do tri centimetra dnevno u potrazi za tlom koje pruža bolje uvjete za rast.
Brianna Acuesta piše kako je “palma u mogućnosti otkriti gdje se u okolnom području nalazi više sunčeve svjetlosti i postupno se kretati prema njoj.”
Dok mnogi znanstvenici raspravljaju o tome može li se drveće zaista pomicati ako nije pod utjecajem sile vjetra, Peter Vrsansky, palaeobiolog sa Slovačke akademije znanosti, tvrdi da je svjedočio fenomenu takozvane “hodajuće palme”.
“Kako tlo erodira, stablo pruža nove, duge korijene koji traže novo i čvrsto tlo, ponekad i na udaljenosti do 20 metara. Dok se korijenje učvršćuje u novom tlu, stablo se polako savija prema novom korijenju, a staro se uzdiže u zrak. Cijeli proces preseljenja stabla na novo mjesto s boljim uvjetima za rast može potrajati i nekoliko godina.”
Vrsansky je s lokalnim vodičem i konzervatorom Thierryem García proveo nekoliko mjeseci  u šumi dokumentirajući ova biološka čuda. Tijekom tih istraživanja otkrili su 30-metarske slapove koji nigdje nisu zabilježeni i dvije nove vrste kralježnjaka (guštera i žaba). Osim toga, naišli su na mjesto s više od 150 vrsta žohara različite boje – fluorescentne, sjajne u mraku ali i one koje je bilo teško razlikovati od okoline zbog njihove sposobnosti mimikrije.

 

S obzirom da ne postoje dublja istraživanja kao niti video materijali o pomicanju “hodajuće palme” tajna bi se mogla skrivati u neobičnom izgledu ovog stabla, koje za razliku od drugog drveća ima sustav korijena iznad zemlje. Budući da se ovo područje devastira, možda nikada nećemo saznati pravu istinu. Šuma se uništava zbog “agrarne reforme” koja podržava sječu stabala od strane mještana kako bi dobili komad zemljišta.
Tisuće hektara šume pogođeno je od izgradnje pristupne ceste 1986. dok je od 2010. izbrisano oko 200 hektara šume u blizini rijeke Bigal.

Comments

comments

LEAVE A REPLY