Stari znanci od jutros, noćas iza ponoći u konjukciji

0
245

Budući da ovih dana i nemamo dobre uvjete za promatranje nebeskog svoda, računalna simulacija pogleda ka jugu neba iznad Zagreba pokazala je jutrošnji posjet starih nam znanaca.

Crveni Mars i zlatni Saturn međusobno se nadvijaju u konstelaciji strijelca – iz dana u dan – a njihova konjukcija dolazi 2. travnja 2018. Možda se mogu prepoznati samo gledajući van prije zore tražeći u ekliptici dva slično svijetla objekta, vrlo blizu jedan drugome. Plus … Jupiter, vrlo svijetli planet, blizu je Mjeseca kasno noću 1. travnja ili ujutro 2. travnja. Mjesec i Jupiter koji se nalazi u konstelaciji vage, koji izlaze ranije, također mogu pomoći u pronalasku Marsa i Saturna.

Mars je hladni pustinjski svijet od polovine veličine Zemlje. Ponekad se zove i Crveni planet zbog hrđe željeza u tlu. Kao i Zemlja, taj svijet ima sezone, polarne ledene kape, vulkane, kanjone i vrijeme. Ima vrlo tanku atmosferu od ugljičnog dioksida, dušika i argona. Postoje znakovi drevnih poplava na Marsu, ali sada voda uglavnom postoji u ledenoj prljavštini i tankim oblacima. Na nekim Marsovim brežuljcima postoje dokazi tekuće slane vode u tlu. Znanstvenici žele znati je li Mars imao život u prošlosti. Oni također žele znati bi li Mars mogao podržati život sada ili u budućnosti.

 

Obilježen tisućama prekrasnih prstenova, Saturn je jedinstven među planetima. Nije jedini planet koji ima prstenove od komada leda i stijene, ali nitko nije tako spektakularan ili kompliciran kao Saturn. Kao i drugi plinski div Jupiter, Saturn je masivna kugla formirana uglavnom od vodika i helija. Okružen s 53 potvrđena i devet privremenih mjeseca, Saturn je dom nekim od najfascinantnijih krajolika u našem Sunčevom sustavu. Kao najudaljeniji planet sa Zemlje otkriven ljudskm okom, Saturn je poznat još od antičkih vremena i nazvan po rimskom Bogu poljoprivrede i bogatstva. Grčki ekvivalent bio je Cronos, otac Zeusa / Jupitera.

 

Jupiter je najveći planet u Sunčevom sustavu, a 1610. godine pomogao je revolucionirati način na koji smo vidjeli svemir i sebe. Naime, Galileo je otkrio Jupiterova četiri velika mjeseca – Io, Europa, Ganymede i Callisto. Ovo je bio prvi put da su se nebeska tijela vidjela kružeći oko nekog drugog objekta, a glavna je podrška Kopernikovom mišljenju da Zemlja nije središte svemira. Jupiter je najmasivnija planeta u našem Sunčevom sustavu, više nego dvostruko masivnija od svih ostalih planeta u kombinaciji, a ako bi bio za oko 80 puta masivniji zapravo bi postao zvijezdom umjesto planeta.

Kako ih pronaći?

Na srednjoj sjevernoj geografskoj širini, Mars i Saturn se uzdižu oko 1 1/2 sata poslije ponoći; od umjerenih geografskih širina na južnoj polutki, ova dva svijeta penju se preko jugoistočnog horizonta oko sat vremena prije ponoći.

Mars, kao najbliži planet ovog promatranja i četvrti planet od sunca, putuje kroz zodijak u gotovo dvije godine, dok Saturnu, šestom planetu od Sunca, puni krug traje gotovo 30 godina.

U satima prije zore 2. travnja Mjesec i Jupiter će se preseliti u zapadnu polovicu neba. Promatrate li u to doba, nacrtajte imaginarnu liniju s Mjeseca kroz Jupiter kako biste pronašli Mars i Saturn. To je dugačak skok s Mjeseca i Jupitera na Mars i Saturn, ali ih treba moći odabrati, jer su Mars i Saturn blistavi i bliski zajedno na kupoli neba. Zvijezda Antares mogla bi biti zamka. Radi se o istoj svjetlini i crvenilu kao i kod Marsa.

Mars i Saturn nalaze se u bogatom području neba, iznad poznatog čajnika – konstelacije strijelac. Ako su vidljivi na tamnom nebu, rubni pogled prema naprijed otkriva našu galaksiju Mliječni put koja se širi i osvjetljava u tom smjeru, što je prema središtu galaksije.

Uživajte u bliskom sparivanju crvenog Marsa i zlatnog Saturna prije zore 2. travnja 2018. Mjesec i svijetli Jupiter biti će u blizini.

Comments

comments

LEAVE A REPLY