Gosti su stigli, stol je postavljen, a hrana miriše: Sve bi moglo biti savršeno. Kada ne bi postojalo jedno pitanje: Koje vino odgovara najbolje uz koju hranu? Deset jednostavnih pravila pomoći će vam postići izravan pogodak.

Često nalazimo vrlo detaljne preporuke o tome koje vino najbolje poslužiti uz koju hranu: “Ovaj  pinot blanc iz 2009. dobro ide uz pačiju paštetu, slatko začinjenu narančom”. Uzimajući u obzir da vjerojatno niste imali na umu servirati pačiju paštetu, ovakva specifična preporuka može se poduzeti samo ako ste vrsni poznavatelj vina i, u najboljem slučaju, imate višegodišnje iskustvo u somelierstvu.

Ali što sad? Stojite u trgovini ili želite naručiti vino online a nemate priliku probati ga prije ili se dugo vremena informirati o pravom izboru. Nesigurnost se širi. Ali, ovo je istina: Ne možete pogriješiti kad se uzme u obzir nekoliko osnovnih stvari. Stoga, nekoliko pravila pri ruci, čiji je cilj stvoriti sklad između hrane i vina, kako biste bili uspješniji pri odabiru.

 

Pravilo 1: Vino i meso, ovdje je gotovo sve dopušteno. Crveno meso i pečenja s crvenim, a bijelo meso poput peradi više s bijelim vinom. Što je više začinjeno meso, to snažanije i začinjenije vino bi trebalo odgovarati.

Pravilo 2: Vino i riba, dobro se usklađuje s pinot blanc ili rizlingom s blagim okusom citrusa.

Pravilo 3: Vino i sir, blagi sir treba lagano vino. Jaki sir dolazi do izražaja najbolje sa jakim vinom. Lagana bijela vina su voćna ili polusuha kasne berbe. Jaka su ona s “izbornom berbom bobica” i “ledena vina”. Kod crvenog vina vrijedi isto. Za izvrstan sir stoga je poželjan snažan, dobro izbalansiran i puni bouquet Shiraza. Napomena: crno vino za sir mora biti niske kiselosti. Suha bijela vina guše okus sira, dok slatka vina poboljšavaju ukusno-slanu bilješku. Slatko i sir, dakle, uvijek.

Vino i čarolija

 Pravilo 4: Vino i roštilj, pravo vino za roštiljanje treba strukturu, da bi moglo izdržati jako pečene mirise često teško mariniranog mesa, koju ima snažan suhi chardonnaya barrique  ili nešto rashlađen Shiraz. Za lagano povrće s grila, s druge strane, preporučuje se voćno ljetno vino, na primjer, Rosé.

Pravilo 5: Vino i Wok, ovdje vrijedi: oštrinu čilija i đumbira može ublažiti voćni rizling. Uz manje težak azijski obrok odgovara lagano bijelo vino s egzotičnim nijansama kao što su mango, maracuja ili dinja, na primjer, Sauvignon Blanc.

Pravilo 6: Vino za kuhanje, što najbolje ide uz vino osim njega samoga? Kvalitetu, koja kasnije dolazi  na stol, također treba koristiti za kuhanje – smatraju brojne kuharske zvijezde. No, ima li smisla da skupi bordeaux ishlapi u loncu? To svatko treba odlučiti za sebe.

Pravilo 7: Kiselo x Kiselo = Kiselo² Kod kiselosti i slatkoće postoje tri jednostavna načela: kiselost hrane i vina se umnožava, slast između hrane i vina ugodno se ukida, a kombinacija kiselo-slatkog usklađuje se vrlo dobro. Salata s naglašenim kiselkastim dresingom treba vino s manje kiselosti, na primjer, voćni silvanac. Pri poslužvanju deserta servira se, međutim, slatko vino od “izborne berbe bobica” ili “ledeno vino”, pri čemu desert treba biti slađi od vina.

 

Vino i Čokolada

Gerichte, Genuss, Essen, Wein

 

Pravilo 8: Vino i čokolada Pažnja! Tamnu čokoladu teško je kombinirati sa slatkim vinom. Bolji je porto koji ima više alkohola i bolje se nosi s “jakim” čokoladama. S portom se uz čokoladu ne može pogriješiti. Jako, crveno vino niske kiselosti također se može nositi s tamnom čokoladom. Slatka i meka mliječna čokolada odgovara s druge strane uz slatko bijelo vino.

Pravilo 9: Taninske vina To su npr Cabernet Sauvignon ili ona – bijela kao i crvena vina – koja dozrijevaju u bačvama od hrastovine. Najbolje ih je ne kombinirati s vrlo kiselim, gorkim ili ljutim, jer okus tanina može biti čak i više gorak i opor. Teška taninska crna vina, međutim, vrlo su pogodna za jake obroke s visokim udjelom masnoće što tanini uglavnom ublažavaju.

Pravilo 10: Nema pravila Svatko tko je razvio svoju naklonost može odbaciti pravila. Najvažnije je pojedinačno zadovoljstvo. Nema recepta – treba eksperimentirati. Tko ima goste, ipak se ne bi trebao osloniti isključivo na vlastito nepce.

Comments

comments

SOURCEFOCUS.de
SHARE
Previous articleJEMENSKA KRIZA
Next articlePOVIJEST FILMA

LEAVE A REPLY