protoplanetarni disk

Prema istraživačima, voda na Zemlji je oko milijun godina starija od Sunčevog sustava.

Prema studiji, voda na Zemlji starija je nego što se mislilo, a zapravo je  starija i od Sunca. Kao što je nevjerojatno kako to zvuči, ovo je još jedna okolnost koja samo pokazuje koliko malo znamo o našem planetu, Sunčevom sustavu, galaksiji i svemiru u cjelini.
Velik dio vode na Zemlji i drugdje u Sunčevom sustavu vjerojatno prethodi rođenju Sunca, navodi studija.
Naš Sunčev sustav obiluje vodom. Oceani su ne samo na površini Zemlje, nego i ispod ledene obloge Jupiterovog mjeseca Europe i Saturnovog satelita Enceladus. A vodeni led nalazi se na Zemljinom prirodnom satelitu Mjesecu, na kometima, na Marsovim polovima, pa čak i unutar sjenovitih kratera na Merkuru, planetu najbližem Suncu.
Otkriće sugerira da se voda ugradila u nova formiranja planeta u cijeloj galaksiji Mliječni put i izvan nje, kažu istraživači implicirajući kako bi i drugi svjetovi mogli biti domaćini života kakvog poznajemo.
Međutim ostaju otvorena pitanja kako se kada i gdje formirao taj led. Je li  nastao u gustoj međuzvjezdanoj tvari (ISM) u hladnom oblaku molekularne jezgre prije formiranja Sunca ili je proizvod procesa unutar solarne maglice. Prvi scenarij bi značio da je izobilje međuzvjezdanog leda, uključujući vodu i presolarni organski materijal, ugrađeno u sve protoplanetne diskove koji stvaraju planete. S druge strane, lokalna tvorba u solarnoj maglici u drugom scenariju bi potencijalno dovela do velikog obilja vode varirajući od jednog zvjezdanog sustava do drugog, ovisno o svojstvima zvijezde i diska.
Nije sva voda “standardni” H2O. Neke molekule vode sadrže deuterij, teški izotop vodika koji sadrži jedan proton i jedan neutron u svojoj jezgri. Izotopi su različite verzije elementa čiji atomi imaju isti broj protona, ali različit broj neutrona. Najčešći izotop vodika, poznat kao protium, na primjer, ima jedan proton ali bez neutrona.
Budući da imaju različite mase, deuterij i protium drukčije se ponašaju tijekom kemijske reakcije. Neka okruženja su stoga pogodna za formiranje “teških” voda – uključujući posebno niske temperature međuzvjezdanog prostora.
Kako bi došli bliže odgovoru, znanstvenici su izradili računalni model koji uspoređuje omjer vodika s težim izotopom, deuterijem, koji je obogaćivao vodu Sunčevog sustava tijekom vremena. Da bi se postigli omjeri pronađeni u uzorcima meteorita, kao i oceanskoj vodi na Zemlji i kometima, barem malo vode bi trebalo biti formirano prije rođenja Sunca, zaključili su znanstvenici. Proces će vjerojatno biti isti za druge planetarne sustave, kao i što bi mogao sugerirati da uvjeti gostoljubivi za život mogu postojati izvan Zemlje.

Comments

comments

1 COMMENT

  1. I will immediately grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
    Do you have any? Kindly let me recognise so that I could subscribe.
    Thanks.

LEAVE A REPLY