youtube screenshot

57 snježnih majmuna kod kojih su pronađeni hibridni geni eutanazirano je u zološkom vrtu Takagoyama u Japanu

Zološki vrt pogrešno je vjerovao kako je svaki od 164 njihova rezidentna primata bio čisti japanski makaki (Macaca fuscata), koji je trajno udomljen u Japanu. Kada su kroz DNK testiranje otkrili da je 57 njih zapravo hibridne pasmine, celebeski makaki (Macaca mulatta), koji je zajednički cijeloj jugoistočnoj Aziji, uništili su hibridne majmune.
Telegran javlja kako su “Japanski makakiji, poznati i kao snježni majmuni, kako se vjeruje, pobjegli iz svojih nastambi kako bi se parili s majmunima u divljini. Majmuni su sada ubijeni kako bi se “zaštitio autohtnoni okoliš”.

 

Japanski Zakon o zaštiti okoliša revidiran je 2013. u pokušaju da se zaštiti okoliš i autohtone vrste, čime je držanje ili prijevoz invazivnih vrsta, uključujući i hibride, ilegalan. Uništavanje celebeskih makakija dopušteno je ovim zakonom, prema kojemu su okarakterizirani kao “invazivna vrsta.”
Eutanazija se izvršila smrtonosnom injekcijom, a proces je trajao mjesec dana i završio je početkom veljače. Zološki vrt je u obližnjem budističkom hramu održao komemoraciju za snježne majmune.
Japanski makakiji su smeđi s bijelim licima i jedini su autohtoni primati u Japanu, te najsjeverniji neljudski primati na Zemlji. Poznati su po kulturi “tople kupke” jer se zagrijavaju na toplim izvorima.  Područje oko zološkog vrta označeno je kao njihovo divlje stanište.

 

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY